Az ír fenomén budapesti nevezései

Nézzük a Kincsem és Imperiál díjakba benevezett ír lovakat!

aob.jpg

Természetesen Aidan O’Brien nem fog ennyi lóval Budapestre érkezni, de mégis érdemes megnézni kiket íratott be a magyar versenytitkárságon.

Kincsem Díj:

  • Chantilly (3 é mén, apja Galileo): hasznos hendikepló. 9 futás, 1 győzelem, 2000 méteren. Legmagasabb Racing Post (RPR) formája: 105. Augusztus 17-én fut az Irish St. Leger Trial Stakes-ben 2800-ra. Ezzel készül Budapestre?

  • Euphoric (3 é mén, Frankel) 5 futás - 1 győzelem (még nyeretlenként mérföldön). Az ír derby tökutolsója, 14 hosszra a nyerő Los Angelestől. RPR: 107. Ő is augusztus 17-én fut Curraghban, de ő 2000-re.

  • Gasper De Lemos (3 é mén) a Coolmore új sztárménjétől, Justifytól. 7 futás – 1 győzelem még nyeretlenként tavaly ősszel. Legutóbb 2800 méteren Gr2-ben 60 hosszal kiszakadva 9/10. RPR: 103. Augusztus 23-ra York-ba van beíratva egy 3300 méteres Gr2-es futamba. Szinte kizártnak tartom, hogy ott fusson (ha csak nem vezetőlóként).

  • Psalm (3 é mén, Sea The Stars) 6 futása után még nyeretlen RPR: 95. Pillanatnyilag nincs nevezve.

  • The Euphrates (3 é mén, Frankel) A Kincsem Díj távján 2400 méteren győzött Listed kategóriában, Gowran Parkban, de tegnap Leopardsrownban, Gr3-ban, szintén 2400-on öt hosszas második. Nyolc futása során csak egyszer nem volt döntős. RPR: 106. Ő is az Irish St. Leger Trial Stakes-re van nevezve.

  • The Equator (3 é mén, Galileo) Öt futás egy győzelem. Legmagasabb formáját (103) az ascoti gyepen futotta, amikor is ötödikként ért célba a Gr2-es Queen’s Vase-ben, 2800 méteren. Ő is az Irish St. Leger Trial Stakes-be tart.

A tervek szerint szintén a Kincsem Díjban indítja Henri Graffard Coetzee-t (Frankel), aki legutóbb egy 3000 méteres Listed versenyben volt harmadik Deauville-ban.

Mellettük még további francia, magyar, cseh és osztrák lovak is vannak nevezve, összesen tizenhatan.

Aperianov Zakariás Emlékverseny - Imperiál Díj

A 20-ból itt 11 magyar nevezés és Aidan ide csak négy lovat íratott, így a két nagyba éppen tízet.

  • Air Commander (3 é mén, Kingman) nem lesz a Coolmore világmegváltója. 7 futás - egy győzelem (még áprilisban szerény versenyben). RPR: 94. Sehová sincs nevezve pillanatnyilag.

  • Democracy (3 é mén, No Nay Never) 10 futás egy győzelem (az is nagyon régen). RPR: 92. Holnap 18:40-kor láthatjuk Ryan Moore-ral Curraghban.

  • Mundi (3 é mén, Galileo). Még csak háromszor futott (nyitányként győzött) Storm Cat unokája. RPR: 92. A szeptember tizennegyedikei Solonaway Stakesre (Group 2) van nevezve.

  • Old Faithful (3 é mén, Siyouni). Már 10 futás van a lábaiban. Kétszer győzött (2000 és 2100 méterre), de legutóbb 17/18, azaz ő sem egy világmegváltó telivér. RPR: 94

Itt a magyar mellett, angol, francia, szlovák és osztrák nevezések láthatóak.

Az Overdose Díjba O’Brien nem, de pl. Richard Hannon vagy Michael Bell nevezett lovat Angliából.

Mielőtt valaki lebecsülné ezeket a zömmel 90-es számokat, ahhoz egy adalék: dr. Ecsedi Ferenc 81-es RPR-el vásárolta meg azt a Steady As A Rock-ot, aki a régióban nem verhetetlen, hanem megközelíthetetlen volt.

A tavalyi angol futók akkori számai: Silent Film 98, Sceptic 95, Splendent 91, Tides of War 87

A Magyar Kancadíjra kizárólag magyar tréningben álló kancák vannak nevezve, köztük természetesen az Osztrák Kancadíj nyerőjével.

Kép: Sky Sports Racing X

tamogatoi_banner1.png
süti beállítások módosítása