Az ír fenomén

Aidan O’Brien sikereit már aligha lehet számon tartani.

Fotó: irishtimes.com

2013 áprilisában bemutattuk már a legendás magasságokba feljutó, ír Aidan O’Brien-t, ki amatőrzsoké-karrierjét korán befejezve, feleségétől átvéve versenylovak trenírozását, már huszonévesen komoly sikereket ért el. 1999 óta a csúcson van, mely „csúcsot” folyamatosan feljebb helyezi – ekkor nyerte el ugyanis először a trénerchampioni címet hazájában, mely titulus már elválaszthatatlan tőle.
Miután megszületett a szerződés a neves Ballydoyle istállóval, és O’Brien lett az első számú tréner, neve elkerülhetetlenné vált a legnagyobb versenyeknél a világ minden táján, Észak-Amerikától Ausztráliáig. A Coolmore-birodalom méregdrága, és ámulatba ejtő pedigréjű telivérekkel „látja el” folyamatosan az ír mestert, hogy ez így is maradjon. Ennek okán O’Brien négy ország Gr1-es futamaiban is rekorder: olyan futamokban, mint az angol és ír 2000 Guineas, az Ír Derby, vagy a Breeders’ Cup Turf, hősünk vezethette vissza eddig a legtöbb győztest! A trénerfenomén szinte habzsolja a díjakat és kitüntetéseket, nyerteseinek listája pedig évről évre duzzad.

250-nél is többször ünnepelhetett csúcskategóriás győzelmet, de igazi mérföldköveket élhettünk át vele az elmúlt két évben is: 2014-ben aratta ugyanis első ausztrál Gr1-es sikerét a kultikus Cox Plate-ben, és tavaly decemberben dicsőült meg először Hongkongban a Hong Kong Vase futama során. Írország 66 Group-besorolású versenyéből eddig 65-öt sikerült „összegyűjtenie”: egyedül a Brownstown Stakes (Gr3) árválkodik O’Brien-idomítás sikere nélkül.

Az ír trénerzseni olyan legendákkal ajándékozott meg bennünket eddig, mint Giant’s CausewayGalileoRock Of Gibraltar, High ChaparralDylan Thomas, St. Nicholas Abbey, vagy So You Think.
Fia, az elit zsokék egykori tagja, Joseph O’Brien is továbbviszi ezt a fantasztikus családi örökséget: a versenyzéstől visszavonulva ugrólovak edzésébe fogott, mely döntés rögvest ki is fizetődött, mert szinte egyből visszavezethette első nyerőjét. Joseph távozása egyben egy üres helyet is jelentett az istállóban, mely pozíciót a világ egyik legjobb lovasa, Ryan Moore töltötte be – mely garancia volt a sikerre.

Aidan O’Brien-nek 2016 is sok dicsőséget tartogathat: az első angol klasszikusokban és előzetesen az Epsom Derby-ben is ő adja a favoritot – de mellettük tavalyi bajnokai, Highland Reel és Found is szintén visszatérnek még a versenypályák gyepére, kiegészítve egy újabb ausztrál csillaggal, Vancouver-rel. Egészen biztos tehát, hogy hallunk még az ír fenomén felől!
süti beállítások módosítása