Michelle a lovin is tündökölt

Nem túlzás azt állítani, hogy 2024 Gulyás Michelle éve.

gm-3.jpg

Olimpiai aranyérem, világrekord, állami kitüntetés, rendőr főhadnaggyá való előléptetés és mindezek csupán a hónap eseményei. Michelle a Kincsem Parkban is tiszteletét tette az év folyamán, nem is akármilyen módon!

A mindössze 23 éves öttusázó a 2024-es párizsi olimpiai játékokon az első helyen végzett méghozzá világrekorddal, így 2004 után Magyarország ismét aranyérmet ünnepelhetett ebben a sportágban. Az eddigi eredményeit tekintve nem olyan meglepő ez a siker, a francia szaklapok is előzetesen éremesélyesként beszéltek róla, hiszen többszörös ifjúsági és junior Európa-bajnok, magyar bajnok, 2022-ben és 2023-ban az év magyar öttusázója, sőt 2022-ben a világ legjobbjának választotta a nemzetközi szövetség (UIPM). Az öttusa egy összetett versenysport, amely öt ágból áll, vívásból, lövészetbőlúszásból, lovaglásból és terepfutásból. (Igaz a lövészet és a futás mára egy szám, az úgynevezett lézer run - a szerk.)

Aki követi a sportág eseményeit azonban tudja, hogy ezen az olimpián drukkolhatunk utoljára lónak és lovasának.

Hogy hogyan kapcsolódik össze az olimpiai bajnok pályafutása az ügetővel?

A Versenyszervező a népszerűsítés érdekében már több alkalommal rendezett tandem versenyeket, bevonva a közönséget is. Ennek a sorozatnak a folytatásaként először idén májusban megrendezésre került az Egyetemi Tandem Verseny, ahol három egyetem hat tanulója küzdött a győzelemért. Ez egy remek lehetőség, hogy a fiatalabb korosztály is megismerkedjen a sporttal, mindezt pedig hivatásos hajtók segítségével teshették.

Az 1800 méteres futamban Michelle is sulkyba szállt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet képviselve, Lady Pentatlon társaként, akivel hamar megtalálták a közös hangot.

A startot követően könnyedén diktálták a tempót, mellettük Semmelweis Kincse haladt. A befutóra érve a kívülről érkező Marek Nyila frissebben jött, az utolsó métereken lehajrázta a mezőnyt, de nagyot küzdve Lady Pentatlon a második helyet szerezte meg, így fényesen csillogott az ezüst újonc hajtójának.

A 2020-as év segédhajtó championja, Ifj. Veres László segítette Michelle-t a verseny során, így nyilatkozott a közös munkáról:

„A versenyt megelőzően Michelle néhány alkalommal járt bent a pályán, érthető okokból, hiszen gőzerővel készült az olimpiára. Nem volt szüksége túl sok gyakorlásra, mert a lovaglás miatt volt hozzá érzéke és egyből bele is tudott tanulni. Az alapokat tudta, mindössze csak egy kis csiszolásra volt szükség. A futam előtti bemelegítésnél megbeszéltük, hogy megpróbálunk az élre menni és kontrollálni a verseny kimenetelét, ami sikerült is, de sajnos az utolsó métereken kikaptunk és második helyen értünk célba. Szerencsére az olimpián Michellenek nem volt ellenfele a végén sem! Nagyon büszke vagyok rá, ahogy az egész ország is az. Már a tréningek során is szó volt róla, hogy nagy reményekkel indul Párizsba, bízott benne nagyon, hogy olimpiai bajnok lehet és meg is valósította ezt az álmát. Bízom benne, hogy a közeljövőben kilátogat hozzánk, akár nézőként is és remélem, hogy rendszeres vendég lesz hasonló versenyekben. Szívből gratulálok neki és sok sikert kívánok a továbbiakra!”

A sport és az öttusa útja nem először keresztezte egymást, hiszen a kétszeres olimpiai, egyszeres Európa-bajnok és négyszeres világbajnok öttusázó Martinek János is rendszeres és eredményes résztvevője az Ügetőszilveszter napján megrendezett „híres emberek” futamának, mai nevén a Bubik István Emlékversenynek. Legelső alkalommal 1999-ben szállt sulkyba, majd 2001-ben az első győzelmét ünnepelhette Bermudával, ezt követően még négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Büszkeség, hogy ilyen kiváló sportemberek öregbítik a sportág hírnevét!

Bízunk benne, hogy Michelle példáját követve még többen szeretnének megismerkedni az ügetővel és látogatnak ki egy-egy versenynapra.

Mi is szeretettel gratulálunk az utolsó, klasszikus olimpiai bajnoki címhez!

Szöveg: Galkó Orsolya, képek: Benedek Attila

süti beállítások módosítása