Micsoda kanca, micsoda páros

Ma felelevenítjük Sárga rózsa, az 1990. évi gróf Széchenyi István emlékversenyben aratott győzelmét.

1990_grof_szechenyi_sarga_rozsa.jpg

Következzék a beszámoló a Magyar Turfból.

Gróf Széchenyi István Emlékverseny

Jó lovak esetén még öt lovas mezőny is érdekes tud lenni. Varga balesete miatt Sárga rózsára az idomár az utolsó pillanatban Kovács Sándort ültette fel. Ez hátrányt jelentett, mert a lovas még egyszer sem ült rajta, kizárólag az idomár utasítására hagyatkozhatott. Lassú tempóban Maritina vállalta a vezetést, a három esélyes egymást figyelte, ez természetes is. A verseny tulajdonképpen a befutóegyenes közepén kezdődött. Belül Dancing Candle biztosított pozíciót, kívül Sárga rózsa és Teátrum egyszerre vette fel a versenyt.

Teátrum feje látszott előrébb, de a megnyúló Sárga rózsa nyakhosszal megelőzte és előnyét a célig megtartotta. Kovács Sándor százszázalékig betartotta az idomár utasítását, s mint kiderült, Sárga rózsát nem “hendikepelte” meg, hogy életében először került a nyergébe. A fiatal zsoké eddigi pályafutása legszebb győzelmét aratta, és nagyversenyben is bebizonyította, hogy fejjel lovagol. Sárga rózsa harmadszor vette meg Teátrumot, 3:1 a javára. Teátrumot nem verte meggyőzően, talán csak azért, mert láthatóan neki jött ki jobban a lépés. Nem lenne meglepő az sem, ha legközelebb Aréna leánya lenne előbb. Párharcuk Anda és Mákvirág vetélkedésére emlékeztet. Dancing Candle versenye zavartalanul alakult, ennyit tudott. Futása azért érdekes, mert német - magyar viszonylatban összekötő kapcsot jelent, általa "összehendikepelhetjük” a nyugatnémet és a magyar lovakat. Megállapíthatjuk, hogy Sárga rózsa és Teátrum is nyerne jó versenyt Nyugaton. A tiszteletdíjakat a Mezőgazdasági Minősítő Intézet Lótenyésztési Osztályának osztályvezetője, dr. Németh Csaba adta át

sr02.jpg

Aperianov Zakariás szavai:
"A praxisom alatt ez az első Széchenyi győzelem. Nagyon örülök a sikernek, bár egy kis "gixer” volt a verseny előtt, mivel Varga Zoltán leesett és ezért más zsokét kellett keresni. Kovács Sándort tehetséges lovasnak tartom, többször lovagolt már istállónk színeiben, ezért ültettem fel Őt. Érdekes lefolyású, szép versenyt láthattunk a kis mezőny ellenére. A futam a két igen jó képességű kanca, Teátrum és Sárga rózsa párharcát hozta, melyből szép küzdelemmel Sárga rózsa került ki győztesen. A Kincsem díj után másodszor tapasztaltam, hogy munkában nem jeleskedik, lazsál, úgy tesz, mintha nem lenne rendben. Versenyben azután kicserélt ló, rácáfolt a munkaformájára. Tulajdonképpen a jó versenyfejű ló típusa, aki munkában nem töri magát, versenyben annál inkább. Például az előkészületi galoppban Gombával együtt végzett. Versenyben pedig Gomba 10 hosszal volt mögötte. Sárga rózsa valószínűleg a St. Legerben áll starthoz legközelebb."

Kovács Sándor szavai:
"Sajnálom, hogy egy baleset révén kerültem fel a kancára, de nagyon örülök, hogy egy ilyen lovat lovagolhattam, mint Sárga rózsa, egy elismert idomárnál, mint Aperianov mester. Teátrumot és Dancing Candle-t tartottam ellenfélnek. Csak a célban éreztem a kezemben a győzelmet, hiszen erős volt a küzdelem. Sárga rózsa igen jó fejű, értelmes, ritka kemény kanca. Verseny közben mindig annyit megy, amennyit kérnek tőle, és ha kiveszik a ló mögül, tudja mi a feladata, nagyon tud menni, küzdeni. Borzasztóan örülök, hiszen ez az első rangos verseny, amelyben győztem és itt szeretném megköszönni Aperianov mester bizalmát."

Eddig a Turfból Hesp József szavai.

Ez volt a mindössze 17 esztendős Kovács Sándor első nagydíjgyőzelme, míg a Legenda első sikere ebben a futamban!

Hogy kettejük kapcsolata hány nagydíjgyőzelemben csúcsosodott ki, ezt boncolgatjuk majd holnap.

És ha már szóba került, így jött ki a 3:1-es eredmény. 

Első összecsapásuk a Kancadíjban történt.

Volna. Mindketten futottak ugyan, de összecsapás az nem volt.

Sárga rózsa (Imperiál-Star) nem kevesebb, mint nyolc hosszal előzte meg a végül harmadikként célba érő riválisát. (1:0). A Derbyben aztán jött az egyenlítés. Teátrum (Aréna-Tavirózsa) harmadik, Imperiál lánya két hosszal mögötte negyedik. (1:1) A Kincsem Díjban Sárga rózsa a kor legjobb lovát, Ryan's Giftet is verve, nyerte a nemzetközi Kincsem Díjat. Teátrum mindössze egy hosszal lemaradva 4. (2:1). A 3:1-es végeredmény a fent említett emlékversenyben alakult ki, ahol Sárga rózsa mögött Teátrum két és fél hosszal második.

Év végi számaik: Sárga rózsa 79, Teátrum: 78,5!

A képeket Kovács Sándor és Aperianov Pannika bocsátotta rendelkezésünkre. Hálás köszönet nekik!