A lovak éve

2024 igazi sportév lesz, ahol remélhetőleg a lovak is főszerepet kapnak majd.

versailles-2024.jpg

Nem vitás, hogy a párizsi olimpia lesz az év csúcspontja, a labdarúgó Európa-bajnokággal karöltve. 

Azonban a lovak szerelmeseinek különös év lesz az idei. Száz esztendővel ezelőtt, 1924. február 29-én alakult meg a Magyar Lovassport Szövetség (akkor még Magyar Lovassport Egyesületek Országos Szövetsége néven), vagy ha időrendben haladnánk

1874. március 17-én, azaz 150 esztendeje született az egyik leghíresebb magyar, Kincsem a csodakanca.

Tápiószentmártonban így Kincsem emlékév az idei. A nagyközségben egyébként egy Blaskovich Ernő és Kincsem közös szoboravatás van tervben, amihez még hiányoznak anyagi források, ezért támogatókat keresnek.

Örömteli, hogy 1996 után ismét lesz magyar lovas az olimpián, a lovastusázó Kaizinger Balázs személyében.

A lóversenyzés barátai viszont idén három alkalommal is ünneplőbe öltözhetnek, hiszen a már megszokott galopp és ügetőderby mellett, az osztrák galoppderbyt is nálunk futják majd, augusztus 4-én, Donau Derby néven

Ez nem csak a nézőknek lesz óriási élmény, hanem lehetőség a futtatóknak/trénereknek, hogy legjobbjuk csatlakozzék Turbóhoz, aki  utolsóként nyerte meg a magyar és osztrák derbyt egyaránt. Ennek immár 43 esztendeje. A két derbyt 27 nap különbséggel futják majd, így ez épp ideális a legjobbaknak. (A Szlovák Derbyt pedig július 14-én!)

A névválasztás is remek, hiszen Kincsem 54 versenyéből 27-et, ebben a Duna által összekötött két városban (Budapest és Bécs) teljesített.
_kincsem_150.png

Nemzeti Lovardában kerül sor a Gróf Széchenyi István Emlékversenyre és a szokásos CSIO-ra. Szeptemberben pedig Szilvásvárad ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak, majd ezt követi a Nemzeti Vágta.

Itt fontos megjegyezni, hogy az utolsó olimpiai játékok (július 26 - augusztus 11) következnek (öttusa)lovaglással. Eddig Gulyás Michelle és Bőhm Csaba szerzett kvótát. Az öttusa versenyekre egyébként a nyitóképen látható Versailles-i kastély körül kerül majd sor.

Nem fogunk unatkozni.

Kép: Paris 2024 photo