Azért a Waller-tripla sem akármi

Természetesen az egész lóversenyvilág Aidan O’Brien párizsi mesternégyeséről beszél, de Ausztráliában szombat reggel Chris Waller véghez vitt egy ugyanekkora bravúrt.

via-sistina-881x563.jpg

Sydneyben (Randwick), hároméves kancák mérföldes futamában, a Darley Flight Stakesben Lady Shenandoah (Snitzel) adományozott neki egy Gr1-es trófeát, majd nem sokkal később újra ő vezethette vissza a nyerőt. A Metropolitan Handicap (Gr1, 2400 m, 3 é+) végeredménye azonban meglehetősen pikánsra sikeredett. Az a Zac Lloyd zsoké ugyanis, aki egy órával korábban Wallerrel vette át a kupát, most egy riválison ült.

Galileo fiával, Land Legenddel Reece Jones győzött, de úgy, hogy még a célfotó képén is alig lehetett felfedezni némi előnyt. Lloyd mindent beleadott Zardozi nyergében, de ez akkor már „csak” a második helyezéshez bizonyult elegendőnek. (430 és 141 ezer AUD az első és a második pénzdíj - nem kis különbség kb. 3 cm miatt.) További pikantéria, hogy a két Gr1-es között lefutott Gr2-es versenyt is Lloyd nyerte, azaz meglehetett volna  a triplája, de hiába óvott a nyerő lovas ellen, az megtarthatta címét, így Jones pályafutása első királykategóriás győzelmét ünnepelhette.

A patinás Epsom Handicap-ben (Gr1, 1600 m, 3é+) Ceolwulf (Tavistock) a bajnok.

900 kilométerre Sydneytől (Flemingtonban) Waller aztán „behúzta” a harmadikat, mert a Makybe Diva Stakesben csak ötödik Via Sistina (Fastnet Rock) Damien Lane támogatásával (neki 33. Gr1-es címe ez) megnyerte a Turnbull Stakest (Gr1, 2000m, 4é+) istállótársa, Buckaroo előtt. Ez a házibefutó a nyitóképen.

Pedig sokáig még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e a futamot, mert a hetedik (Bart Cummings Stakes) előtt nem csak heves eső áztatta a gyepet, hanem villámok is cikáztak a pálya térségében, így fél órás szünetet rendeltek el. Ez nem zavarta meg az immár hétéves kancát, aki szép stílusban verte riválisait. A decemberben 2.7 millió guineas-ért gazdát cserélt telivér következő célpontja a Cox Plate.

Mit ne mondjunk? Waller triplája (egyik siker ráadásul kettős) sem akármi.

A videók a futam nevére kattintva nyílnak.

Ausztráliához kapcsolódó hír, hogy Without A Fight-ot törölték a Melbourne Cup-ra nevezett lovak listájáról, így egész biztosan nem láthatunk címvédést egy hónap múlva.

Kép: Racing Photos

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása