Itt a karácsony II.

Folytatjuk reggel megkezdett írásunkat.

tai.jpg

Szombaton hat kiemelt futam Ausztráliában, két helyszínen nem kevesebb, mint 35 (!) millió dollárért, még ugyanaznap délután Bajnokok Napja Ascotban, majd azt követi az (ötmilliós) Cox Plate (26-án), 31-én és elsején a Telivér VB Del Marból, majd „A futam, amely megállít egy nemzetet” november ötödikén. 

Mi ez ha nem karácsonyi kínálat?

Már szóltunk Új-Dél-Wales Állam ékkövéről, a 20 millió dolláros Everestről, most nézzük pár szóban a másik öt összecsapást.

Előbb (magyar idő szerint 5:50-kor) a The Kosciuszko (1200 m, 3é+, $2M), a kiemelkedő favorittal, Front Page-gel, majd 6:25-kor a Sydney Stakes (Gr3, 1200m, $2M) azzal a Think About It-tel, aki tavaly megnyerte a 20 millió dolláros futamot, de most mégsem tudnak vele címet védeni.

Hogy miért?

Reggeli írásunkban elolvashatták, hogy az Everestbe helyeket vásárolnak, márpedig a Coolmore azt a helyet nem a címvédőnek, hanem az 50 millió dollárért szindikalizált (és valljuk be azóta nem igazán ragyogó) Storm Boynak vette meg, így Think About It 20 helyett mindössze bagatell 2 millióért futhat. (A Coolmore döntése érthető. Benne csak kis részben tulajdonosok, míg Storm Boyban 50%-ban.) Think About It látható a nyitóképen.

A figyelmesek konstatálhatták: három darab 1200 méteres futam a programban összesen 24 millió dollárért!

Na, igen. Van ahol még megbecsülik a sprintereket.

tev_7hr.jpg

7:15-kor az Everest és ezt követi 7.50-kor a Silver Eagle. Az egymillió dolláros verseny (1300 m, 4é+) előtt leginkább Kimochi-ban bíznak a fogadók, aki százzal rövidebbre már nyert itt és ráadásul ugyanebben a kategóriában!

A kilencedik futam lesz a programban (8:35-kor), a mammutdíjazású King Charles III Stakes (Gr1, 1600 m, $5M), ahol az egészen parádés mezőnyben láthatjuk a frissen megválasztott Év Lovát, Pride of Jennit is.  Óriási versenyre számítunk a mérföldes csúcsban.

Láthatják, hogy nem véletlenül kapkodták el a jegyeket már napokkal a kapunyitás előtt, hiszen valóban világszínvonalú program vár a kilátogatókra. És ránk is természetesen.

A Racing NSW marketingcsapatával nagyon úgy tűnik, hogy nem tud lépést tartani a Racing Victoria.

Hiába a klasszikus derbytávra, ötmillió dollárral kiírt Caulfield Cup (Gr1, 2400 m), a verseny totálisan háttérbe szorul a randwicki mögött.  Sőt az egész versenynap csak kullog a Sydney-i után, hiszen míg Melbourne-ben még a Gr2-es futamok is “csak” 300 ezer dollárosak, addig Sydney-ben van olyan Gr3-as futam, ami kétmilliós.

No, de most már tényleg jöjjön a Caulfiled Cup, ahol értelemszerűen nem fut Esti Fény. Sajnos az egész éves teljesítményét tekintve a Mornington Cupban aratott győzelme volt egy egyszeri kiugrás, mert előtte/utána e formájának a közelébe sem tudott kerülni, de valószínűleg még topja is kevés lenne Caulfield-ban.  

De várható, remélhető reálisan javulás egy 10 esztendős telivértől?

A futamban a megszokott szupermezőny. Van, akivel „csak” ezt a kupát szeretnék elhódítani és értelemszerűen van, akinek felhozó versenynek szánják a Melbourne Cup előtt. A két hatéves herélt Buckaroo (C. Waller/J. Moreira) és Eliyass (Bott-Waterhouse/T. Clark) a favoritok! Start: 8:15-kor!

Hát ezt a versenynapot igazán vétek lenne kihagyni! Jó móka lesz!

Nyitókép: @MiStable X

süti beállítások módosítása