62. Preis von Europa

Magyar szemüvegen át nézve.

pi.jpg

Nyugodtan állíthatjuk, hogy parádés mezőny lesz ott 62. Preis von Europa startjánál vasárnap, Kölnben.

Ugyanis nem csak az Arcból kiebrudalt Goliath lesz az egyetlen nemzetközi csillag a 2400 méteres, 155 ezer euróval datált futamban, hanem a Godolphin világutazója, a 60. kiadás győztese, Rebel's Romance, valamint a Német Derby (Palladium) és Kancadíj (Erle) nyerője is.

Az első kiadásban, 1963-ban rögtön családi koprodukcióban elért siker.  ifj. Klimscha Albert holtversenyben bronzérmes édesapja idomítottjával, Batthyány grófnő lovával, Novalis-szal.

Egy évvel később Alafi Péter szintén harmadik Mercurius-szal, és talán kevesen gondolhatták, hogy a zseniális lovasnak majd csak 1987-ben sikerül itt először és utoljára győznie. Kamiros II a bajnok, Harro Remmert istállójából. Egy évvel később kikaptak, attól a Kondortól, aki 1987-ben (háromévesen) csak harmadik volt, de 88-ban csúcsra ért.  A győztes Cagliostro apaságú, akinek természetesen semmi köze a Magyar Derby 1934. évi győzteséhez, hiszen a papa csak 40 esztendővel később született.

De átugrottuk Gervai Ottó 1980-as sikerét, aki Charly Seiffert idomárnak nyert a lengyel tenyésztésű Pawimenttel.

Ugyanígy átugrottuk visszaemlékezésünkben, azt a történelmi momentumot, amihez sajnos nekünk magyaroknak nem sok közünk volt.

1972-ben a nyitóképen látható Prince Ippi (Imperiál - Prinzess Addi), Imperiál legjobb ivadéka trónra ült, a zseniális Willie Carsonnal.

Azért nem sok magyar tenyésztésű Gr1 nyerő apamén lehet 1971 óta. Sőt talán senki Imperiálon kívül….

1983-ben Bocskai György egy ezüstéremmel mutatkozott be (Abary). Akkor még nem tudhattuk, hogy egyúttal ez lesz a legmagasabb helyezési száma a futamban, hiszen ezt követően kétszer volt harmadik (1984, 1991).

Egyébként Anilin (Element - Analogichnaya) az egyetlen, aki háromszor (1965, 66, 67) tudott itt győzni. Nem véletlenül nevezik orosz csodalónak.

Nyitókép: Horváth József

süti beállítások módosítása