Hűha

Két, elsőre hajmeresztőnek tűnő felvetés a lovak kapcsán.

943614_4724697887294_1544447231_n.jpg

A homlokunkat ráncoljuk két olyan cikk kapcsán, amelyeket a kiváló Italian Post Racingben olvashattunk.

Az első arról szól, hogy „Németországban a fiatal lovakkal kapcsolatos fontos vita zajlik.”

A német állatjóléti törvények felülvizsgálata illegálissá tette a 30 hónaposnál fiatalabb lovak képzését vagy versenyzését!

Bár a telivérsport jelenleg mentesül e törvény alól, izgalommal várnak egy viselkedéstanulmányt, amelyet majd végül a német parlament értékel.

Körülbelül 60 küldött Európából és Amerikából vett részt néhány héttel ezelőtt Newmarketben egy workshopon, hogy megvitassák a német törvények változásaival kapcsolatos kérdéseket és azok lehetséges következményeit a versenyvilágra általában. Ha ugyanis a mentességet Németországban nem hosszabbítják meg 2027 után, amikorra a kétéves telivérekre vonatkozó, Projekt Horsewatch elnevezésű tanulmány elkészül, az hatást gyakorolhat más EU-tagállamokra, köztük Írországra és Franciaországra is. Azt várhatják el tőlük, hogy ők is fogadják el a 30 hónapos szabályt, ami a mi sportunkban – valljuk be - teljesen abszurd lenne.

Imperiál 1960. február 14-én született, ami azt jelenti, ha létezett volna akkoriban ez a szabály, 1962. augusztus 14-ig még tréninglistára sem kerülhetett volna. Addigra már 4 győzelem volt a lábaiban.

Ahogy az várható volt, a newmarketi rendezvény nagy látogatottságú volt: jelen voltak a British Horseracing Authority (BHA), a France Galop, a Japan Racing Authority (JRA), a US Jockey Club, a Horseracing Integrity and Safety Authority (HISA) és a British Equestrian Federation (BEF) képviselői is.

„Jelenleg ez nem érinti a telivér versenyzést, mert létezik egy protokoll, amely lehetővé teszi, hogy a kétéves csikók versenyezzenek az állatorvos pszichometriai és fizikai vizsgálatát követően, egyszer a ló tréningezése után, egyszer pedig az első versenyt követő tizenöt napon belül." – mondta Fred Barrelet, a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) állat-egészségügyi bizottság korábbi tagja.

Még szerencse!

John Gosden is megszólalt a témában: "Fiatal lovakkal inkább megvárom, amíg „mutatkoznak” - kezdte. „Ha megpróbáljuk erőltetni őket, akkor több kárt okozunk, mint hasznot. Azt tapasztaltam, hogy a lovak edzésénél a legfontosabb gomb a „szünet” gomb. De ha van egy koraérett lovad, és „jön előre”, akkor helytelen, ha nem képzed ki." Arra is rámutatott, hogy „a csontsűrűség nő a korai trenírozás kapcsán”.

Kíváncsian várjuk az ügy folytatását. A teljes cikk olasz nyelven itt olvasható.

Szintén e kiváló lapban olvashattuk, hogy a franciák komolyan gondolkodnak azon, hogy a Prix de l’Arc de Triomphe, azaz röviden az Arc kiírásán vátoztatnának

Ez alatt azt értik, hogy megnyitnák a heréltek számára is.

A változtatás témája azért került terítékre, mert két kiváló francia tréningben álló herélt, a világ jelenleg legmagasabbra értékelt gyepen versenyző lova, Goliath, valamint a másik ascoti nyerő, Calandagan sem állhatnak starthoz az 5 millió euróval dotált Arc-ban.

De először tegyük tisztába itt is az alapfogalmat. Hesp József versenytechnikai lexikonából a pontos meghatározás:

Tenyészverseny – Jelentős díjazású, évente kiírásra kerülő korteherverseny, amelyben kizárólag mének és kancák, vagy csak mének, ill. csak kancák futhatnak.

Azaz heréltek nem.

A France Galop technikai testülete vetette fel a témát, egyrészt a francia versenyüzem aktuális érintettsége mellett azért is, mert attól tartanak, hogy a jelenlegi kiírással a Prix de l’Arc de Triomphe jelentősége csökkeni fog, azaz lemarad a világ elit nagydíjai között. Köztudott, hogy Aidan O’Brien Európa legjobb háromévesével kihagyja a futamot, hiszen a Breeders’ Cupban fog indulni (így értelemszerűen homokon fog készülni) és emiatt is felerősödtek aggodalmaik, hogy hosszú távon valószínűleg háttérbe szorul vagy gyengül a futam jelentősége, vagy legalábbis közép- és hosszú távon kisebb vonzerővel bír majd, más, ilyen típusú nyitást megengedő versenyek javára.

És itt jön elő a galoppsport legfontosabb – évek óta velünk élő – kérdése. Tartsuk magunkat a tradíciókhoz és szigorú kiválasztási kritériumok alapján futhassanak a legjobbak ezekben, a tenyésztés évszázados elvét maximálisan szem előtt tartva, vagy fokozatosan engedjünk utat az olyan világszínvonalú versenyeknek,  amelyek amellett, hogy mesésen gazdag pénzdíjakkal járnak, azt az örömöt nyújtják, hogy az elérhető legerősebb kalibereket láthatjuk bennük, mindenféle korlátozás nélkül.

Mondjuk ki: a világ legnagyobb díjazású versenyei mára elsősorban nem a tenyészversenyek!

Ebben a kérdésben is természetesen megosztottak a szakértők. Vannak, akik megakadályoznák, hogy bármilyen herélt bizonyos magas státuszú versenyeken induljon, és van a másik oldal, akik ezzel szemben követik a társadalmi trendeket, amely egyre nyitottabbak az ilyen jellegű különbségek korlátozásának visszaszorításában.

Tény, hogy a párizsi „tanács” nem a közeljövőben, hanem 2030-tól kezdődően fogja megvizsgálni a helyzetet, és egy civilizált lóversenyző országhoz méltó, előremutató tervezés keretében keresi a megoldásokat és a legjobb stratégiát.

Természetesen mindez aláásná a magas kiválasztási kritériumokkal kapcsolatos bizonyosságokat, de mellé állítható - egy másik konferencián hallott – amerikai kijelentés: "Sporteseményeket szervezünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a szórakoztatóiparban is tevékenykedünk. Igen, ünnepelnünk kell a lovat, de szórakoztatnunk is kell. Amikor az emberek eljönnek egy versenypályára, azt kell nyújtanunk nekik, amit keresnek. Az új generáció élményt akar, élményt akar, azt akarja, hogy a közösségi oldalakon megosszák, és meséljenek róla a barátaiknak. Idén a Breeders' Cupot Del Marban rendezik meg, amely Bing Crosby „Where the turf meets the surf” című daláról ismert, és mi ezt a koncepciót a végletekig ki fogjuk játszani azzal, hogy több tonna homokot hozunk be, hogy a versenypályán egy tengerpartot hozzunk létre. Az emberek pezsgőt iszogathatnak majd a homokba dugott lábbal. A közönséget tulajdonosként bevonni nagyszerű dolog, de aztán valami mást is kínálni kell nekik."

Ez a cikk itt olvasható el olasz nyelven.

Nyitókép: Racing Portal archívum

süti beállítások módosítása