Tenyésztőként is egyre feljebb

Az O'Brien família más területen is sikeres.

ob-s.jpg

Volt már egy írásunk a hihetetlen családról, akik most egy újabb területen bizonyították, hogy nem kispályások a lóversenyipar más szegmensében sem.

Sokan talán nem tudják, hogy Aidan O’Brien - a nyitókép bal oldalán látható - feleségétől vette át 1993-ban a tréneri szerepkört, hiszen Joe Crowley mindkét lánya folytatta apja hivatását. Annemarie Aiden-hez, míg Frances, Pat Smullenhez ment feleségül. Aidan három évvel később meghozta azt a döntést, amely vélhetően a galoppsort leg-leg alakjává teszi majd őt pályafutása végeztével.

Trénerként!

Most azonban a család tenyésztői szerepéről lesz szó.

Sokan egész életükben arról álmodnak, hogy saját tenyésztésű lovuk győzzön a Royal Ascoton, de az ír fenomén családjának már ez is megadatott.

Whisperview Trading névre keresztelt tenyésztői vállalkozásuk ugyanis - a képen látható - Porta Fortuna (Caravaggio) révén a Coronation Stakes (Gr1) lenyűgöző idei győztese lett, míg Port Fairy (Australia), a Ribblesdale Stakesben (Gr2) utasított maga mögé mindenkit.

porta.jpg

A Jour de Galop alaposan utánanézett az O’Brien család tenyésztői tevékenységének és a sikert hozó módszerüknek is.

A tenyésztőket két csoportra szokás sorolni vélekedésük szerint.

„A nagyok”, akik nagylétszámú, drágán vásárolt kancaállománnyal próbálkoznak és a „butikok”, akik a kisebb létszámú, de annál exkluzívabb pedigréjű kancaállományban látják a siker kulcsát.

O’Brienék azonban egyik csoportba sem tartoznak.

A mennyiségre összpontosítanak, miközben alacsony áron vásárolnak kancákat (minden esteben 10.000 és 25 000 euró közötti áron - egy kivétellel). Eközben pedig nem csak sikerrel értékesítik a csikókat, hanem már több igazi championt is tenyésztettek. A lenyűgöző ascoti győztes, Porta Fortuna mindhárom anyja maximum 16 ezer euróért kelt el árveréseken. O’Brienék a pedigrisztikát tanulmányozva sokszor kiszúrják ezeket a lehetőségeket, illetve arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a család három trénere az évek alatt több ezer lóval is találkozott, így első kézből szerzett tréning- és versenytapasztalatokkal is rendelkeznek.

Körülbelül 60 tenyészkancát fedeztet (nyilván listaáron) és kizárólag Coolmore ménjei közül választ. 2023-ban a leggyakrabban „használt” fedezőménjeik Sottsass (11), Australia (10), Starspangledbanner (10), Ten Sovereigns (8), Wootton Bassett (6), No Nay Never (4), St Mark’s Basilica (3), Blackbeard (2), Churchill (2) és Holy Roman Emperor (2) voltak.

Kiválóan érzik, hogy „váltogatják” a már sok éven át bizonyított méneket a feltörekvőkkel.

Ana O'Brien: "Ha megnézzük származási lapokat, akkor valami eléd kerülhet és megütheti a szemed. Ha látsz egy olyan kancát, amelyet olyan mének elé vezettek, amelyek nem illettek hozzá, az talán érdekes lehet számunkra. Mert ha egy kicsit megváltoztatod a dolgokat, talán működhet. Gyakran nem működik, de néha, ha szerencséd van, működhet. Úgy tűnik, hogy sok régi család egy bizonyos ponton újra felbukkan... Kicsit olyan, mintha az Everestet az északi oldalról próbálnánk megmászni. Az északi falról, ami egy nagyon kockázatos stratégia, de kifizetődő lehet, ha van elég tehetséged és erőd hozzá.”

Mára Aidan elsőszámú feladata a trenírozás, míg Annemarie a tenyésztést irányítja.

Hosszan lehetne még írni az érdemeikről és a módszereikről, de nem érdemes. Kiválóak ezen a területen is, sőt azt sem sokan tudják talán Magyarországon, hogy a lóversenyzés és a tenyésztés mellett sikeres ingatlanvállalkozók, komoly ingatlan-portfolióval.

Forrás: Jour de Galop, képek:@ToteRacing  X, @irishracing X

süti beállítások módosítása