Prix de Diane

Következik a legelegánsabb francia lóverseny esemény, a Prix de Diane.

article-site-820x546_2.jpg

Mielőtt szót ejtenénk a francia kancadíjról érdemes pár szót szólni arról, hogy nálunk is elkezdte a szigorítást a versenyszervező e téren. A jártatóba és a győztesek körébe csak a három évszázados sport hagyományaihoz méltó öltözetben lehet belépni. Még nyári időszakban sem megengedett a lazítás.

Susán Kitti Turf-gála videójában jól kivehető, hogy Pozsonyban sokszor még a lovat felvezetők is a vártnál talán elegánsabban vannak öltözve. (2:20-tól látható ez a rész). 

Chantilly-ban persze erre nem kell senkit sem figyelmeztetni, hiszen kis túlzással azt szokták mondani: alig lehet látni a pályát a sok-sok kalaptól. 

Ma, 16:05-kor következik a 175. Prix de Diane, amely nem csak a lovak miatt lesz különös. 

Hanem azért, mert finn származású, de a Chantilly-ban dolgozó Laura Vanska mindösszesen a harmadik tréner hölgy, a szupernagyik, azaz Christiane Head Maarek és Corine Barande-Barbe után aki lovat indít ebben a klasszikusban.

A 2100 méteres távon azonban nem idomítottja, Birthe, hanem az angol 1000 Guineas negyedikje, Tamfana a favorit.Különleges lesz azért is, mert az ötszörös bajnok, Gérald Mossé utoljára lovagol a versenyben! Amennyiben győzni tudna, egyedüli rekorder lehetne, hiszen ma még Yves Saint-Martin-nal társbérletben közösen ötszörös győztesek. A jövőben idomárként folytatja majd.

A képen láthatják, hogy csak két külföldi futó (Dance Sequence - Appleby, Tamfana - David Menuisier).

Képek: France Galop

tamogatoi_banner.png

 

hajra_magyarok2.png

süti beállítások módosítása