Lengyel győzelem Prágában

...de a csehek is örülhetnek.

104_befuto.jpg

Az Epsom Derby-nyerő zsoké Richard Kingscote irányításával Maciej Jodlowski idomítottja Naughty Peter (Thai Chi) nyerte a 104. Cseh Derbyt.

Lengyel győzelem, de mégis boldogság a cseheknek, hiszen a startnál mindössze két hazai tenyésztés sorakozott fel és az egyikük csúcsra is ért.

A lengyelek pontosan 40 év után nyertek Cseh(szlovák) derbyt! 1951-ben és 1984-ben is kettős győzelmet arattak a kékszalagban, de most száz százalékosan teljesítettek, hiszen csak egy aspiránsuk volt a mezőnyben. 

Második helyen az a Kopliková idomítás, nevezetesen Gabon, akinek Szlovákiában még tavasszal pozitív lett a doppingteszt A-próbája. Hiába, Isten malmai lassan őrölnek.

104_1.png

Finoman fogalmazunk, ha azt írjuk: nem éppen a sportszerűségről marad emlékezetes az idei kiadás, hanem az inkább azt övező hangos botránytól. Ahogyan mondani szokták, ez természetesen semmit nem von le a bajnok érdemeiből.

A tenyésztőnél, a Westminister Racehorses (aki egyben a derby főszponzora volt) Marian Zibursky tulajdonost takarja, akinek tegnapi nyerője a napajedlai ménesben született. Mivel ez mára megszűnt vélhetően ő az utolsó, a 46. derbynyerő aki ott látta meg a napvilágot.

104 kiadás után továbbra sincs szürke bajnok Prágában, mert a favorit San Sebastian csak nyolcadik helyen ért célba. 

"Ma csak ünnepelni fogunk, később tervezgetünk. Nem valószínű, hogy Naughty Peter indulna a varsói derbyn is, bár nem lehetetlen. Meg kell nézni, hogyan érzi magát a verseny után. Mindenesetre nálunk mindig a ló érdeke az első” – hangsúlyozta Zibursky, immár tulajdonosi szerepkörben, miután átvette a győztes trófeát Andreas Künne, Németország csehországi nagykövetétől.

A versenynapot rekordszámú, 4125 néző előtt rendezték meg.

Nyitókép: Chuchle Arena Praha/Tomáš Holcbecher

süti beállítások módosítása