Hay-ék öröme

Véget ért a 2024. évi Royal Ascot.

gqrrvolxgaai02u.jpg

A zárónap első futama után azt gondoltuk, tegnapi címünket akár újra elő is vehetnénk, hiszen a Coolmore rögtön győzelemmel kezdte a meetinget. Nem is akármilyennel. Bedtime Story (Frankel) ugyanis 9,5 hosszal győzött a Chesham Stakesben, ami után a teljes csapat (no, meg a közönség nagy része) levegő után kapkodott. No, meg szavak után, mert Michael Tabor és Derrick Smith egyaránt le volt nyűgözve és nehezen találtak jelzőt a kétévesre. Hat győzelemnél járt a csapat ekkor.

Ezt követte Isle Of Jura (New Approach) mesébe illő története. Élete első versenyében hat indulóból csak ötödikként ért célba, így a tenyésztő-tulajdonos, Godolphin azon nyomban (2022 novemberében) eladta 150 ezer fonttért. Ma zsinórban az ötödik versenyét nyerte, ami után a zsoké, Callum Shepherd könnyeit nyeldesve nyilatkozott a nyeregből.

A szombati nap egyetlen Gr1-es futamában, a Budapesten is üdvözölt Mrs Fitri Hay lova, Khaadem (Dark Angel) megvédte címét a Queen Elizabeth II Jubilee Stakesben.  Tavaly még senki nem bízott benne. Legalábbis erről árulkodott 80/1-hez adott előzetes oddsa, ami idén már 14/1 volt. 

1959 (Right Boy) óta ő az első címvédő a versenyben.

A legszomorúbb vélhetően a tavalyi győztes zsoké, Jamie Spencer volt a futam után, aki Hay-ék másik lovát, Mitbaahy-t választotta, de nem kerültek küzdelembe. 

Az ezzel negyedik győzelmét jegyző Oisin Murphy Khaademről: "Milyen csodálatos ló. Egy nyolcéves lóval back-to-back győzni egy ilyen versenyen, hihetetlen tréneri teljesítmény Charlie Hills és csapata részéről. Csodálatos."

A 2024. évi Royal Ascot utolsó kiemelt futama, a Gr3-as besorolású Jersey Stakes hozta az első olyan végkifejletet az öt nap során, amikor is nem tudtuk rögtön megmondani a győztes kilétét. Nem is csoda. Nézzék.

jersey.png

Ezzel az eredménnyel Oisin Murphynek (Kikkuli nyergében) nem lett meg az ötödik sikere, mert a Haatem (Phoenix of Spain) - James Doyle páros a győztes. Richard Hannon idomítottja az angol és az ír 2000 Guineas-ben egyaránt dobogós volt, de győzni csak most sikerült. Ez is van akkora durranás persze.

A Royal Ascot megannyi feledhetetlen pillanattal egy évre ismét elköszön tőlünk.  Az összegzéssel majd holnap jelentkezünk facebook csoportunkban.

Nyitókép: Bedtime Story magányossága - Racing Post X 

tamogatoi_banner.png

hajra_magyarok2.png

süti beállítások módosítása