Fókuszban az örök város

Magyar érdekeltségek a derbynapon!

audience.jpg

Mielőtt Róma felé kacsintanánk kezdjük "a Lockinge-gal".

Hagyományosan ez az első Gr1-es verseny az idősebbek számára Angliában. (Newbury, Gr1, 1600 méter, 350 e GBP), ahol az idei kiadásban meglehetősen borult a papírforma. A két favorit, Inspiral (végül 4.) és Big Rock (6.) ugyanis nem értek dobogóra. Az előbbi negyedik helyezése talán annyira nem fájó a Cheveley Park Stud számára, hiszen a győzelem így is hozzájuk került Audience (Iffraaj) révén.

Ma viszont a (japán Kancadíj mellett) 141. Derby Italiano (Gr1, 2200 méter, 640.200 euró) lesz fókuszban Róma festői, Capannelle pályáján. A kontinensen ez a hatodik legrégebben alapított kékszalag futam. Mivel a nevezetes dátum 1884, így könnyen kiszámítható, hogy náluk sem maradt el soha, azaz a világháborúk alatt is futottak benne a legjobbak.

Ki ne tudná, hogy a lóversenyzés pápája, minimum 60 (!) címet tudhat ezekből magáénak? Federico Tesio-nak ugyanis nem kevesebb, mint 25 Olasz derbygyőzelemhez van köze. Legtöbb kékszalag három sikert (tenyésztő, tulajdonos és tréner) jelentett számára, és ez még az utolsó általa látott bajnokról, Botticelliről is elmondható. Szerencsére ez a futam megvan még filmen.

1954-ben hunyt el, de ezt követően még az 1957. és az 1958. évi derbynyerőket (Braque, Sedan) is ő tenyésztette.

Vélhetően soha nem fog még egy ekkora zseni születni sportágunkban.

17:30-kor futják a háromévesek legfontosabb erőpróbáját, amely 15 fős mezőnyt szólít majd startgépbe. A hendikepperek értékelése alapján Melfi (Kessaar) a favorit, aki már hat versenyt is nyert, igaz egyiket sem mérföld felett! Meglátjuk mire megy a nemzetközi mezőnyben, mindenesetre mivel ő nyerte a Premio Pariolit, azaz az olasz 2000 Guineas-t, mindösszesen a 12. telivér lehet az olaszok történelmében, aki véghezviszi ezt a duplát. Ha.

(Hármas Korona bajnokuk három van, közülük az utolsó, a már említett Botticelli 1954-ben.)

screenshot-2024-05-17-alle-10_15_22.png

A lovasok között láthatjuk Murzabayevet, Cr. Demurot, Starkét és természetesen az olasz elitet.

Ezt követően jön a kettős magyar érdekeltség. A hölgylovasok Fegentri futamában indul a magyar amatőrök elnöke, Dickinson Judit.

Csak egy a bibi: lova, az ötéves mén, Lohengrin (Albert Dock) még sosem nyert versenyt! 

Reméljük most olyan hangzatos lesz célba érkezése, mint névadójának a Richard Wagner operában. Juditék ellenfele lesz a dióspusztai tenyésztésű, hatéves (99. Magyar Derbyben Gönczi Rebekával indult) Meglepetés (Penny's Picnic - Megértő), aki Elisabetta Marcialis tulajdonában áll, ő trenírozza, sőt ő fogja lovagolni is. Az amatőrök futama 18:45-kor startol.

amat.jpg

A derby mellett 17 órától Zverev (német) - Jarry (chilei) döntő a Foro Italicoban az ezres ATP tornán!

Nyitókép: @NewburyRacing, futamképek: italianpostracing.it

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása