Éljenek a hölgyek - második rész

Folytatjuk a csodálatos hölgyek méltatását.

Julie Krone szintén kettős történelemíró. Egyrészről ő volt az első, aki Triple Crown futamot (Colonial Affair – 1993 Belmont Stakes) és Breeders' Cup futamot (2003 – Halfbridled Juvenile Fillies) is nyert. Győzelmek (3704) és bevétel (90,1 millió dollár) alapján is minden idők vezető női versenyzője. (Utóbbi rekordját leginkább az ausztrál Jamie Kah veszélyezteti, aki még csak 27 éves, de máris 9 Gr1-es győzelmen és 67 millió ausztrál dollárnyi pénznyereményen van túl.) Krone volt az első nő, aki 2000-ben bekerült a Racing Hall of Fame-be.

Stella Thayer 1986-ban 16,5 millió dollárért vásárolta meg a Tampa Bay Downs-t, túllicitálva a New York Yankees tulajdonosát, George Steinbrennert. Ezzel ez a versenypálya lett az első Amerikában, amely női tulajdonossal és vezetőséggel rendelkezett. Ma National Museum of Racing and Hall of Fame alelnöke.

stella.jpg

Stella, Graham Motion oldalán

Donna Barton Brothers korának egyik legelismertebb női zsokéja, aki 1998-ban vonult vissza 1130 győzelemmel és több mint 18,6 millió dolláros nyereménnyel, amivel édesanyja, Patti nyomdokaiba lépett. Visszavonulása idején ő volt minden idők második legtöbb pénzt kereső lovasa a nők között. Brothers a lóháton szerzett tehetségét kihasználva, 2000-ben pályariporterré vált, és az NBC Sports díjnyertes televíziós újságírójaként tudósít a kiemelt eseményekről.

2012-ben Rosie Napravik lett az első nő, aki megnyerte a Kentucky Oakst, amikor is Believe You Can-t vezette győzelemre. 2013-ban ő lett az első női lovas, aki egy szezonban az összes Triple Crown versenyen elindult, és ő lett a Kentucky Derby legmagasabb helyezést elért női zsokéja, miután Mylute nyergében ötödik lett. Napravnik volt az első nő, aki több Breeders' Cup-győztes lovat lovagolt. 2011 és 2014 között minden évben ő volt Fair Grounds Race Course vezető zsokéja, 2013-ban és 2014-ben pedig a Keeneland őszi találkozójának rangsorát is vezette.

Marylou Whitney "Saratoga királynőjeként" ismert filantróp és társasági előkelőség segített kiemelni a New York állam északi részén fekvő várost a válságból azáltal, hogy a saratogai versenypályára vitte a legnagyobb hollywoodi sztárokat, és „nagy bulikat” rendezett. Whitney, aki 2019. július 19-én, 93 évesen hunyt el, a telivér versenyzés egyik nagy dinasztiájának örökségét hagyta maga után. 80 év után ő lett az első nő, aki egy Kentucky Oaks-győztes (2003 - Bird Town) tenyésztője és tulajdonosa volt. A következő évben megnyerte a Belmont Stakest és Travers Stakest a saját tenyésztésű Birdstone-nal. Whitney-t 2010-ben megkapta az Eclipse Award of Merit díjjal is, 2011-ben pedig beválasztották a The Jockey Clubba. Életéről itt írtunk hosszabban. Ő látható a nyitóképen.

Penny Cheneryről talán nem érdemes külön szólnunk itt, hiszen őt is hosszan bemutattuk már, de Marje Everett neve is ide kívánkozik. Édesapja 1960-ban bekövetkezett halála után Arlington Park, Washington Park majd később Kaliforniába költözése után Hollywood Park elnöki posztját (1985-1991) is betöltötte. Nem csak a Breeders’ Cupot „vitte oda” két alkalommal, de az ő nevéhez köthető a „Pick 6” fogadás beindítása. (A fogadóknak hat egymást követő futam győztesét kell kiválasztaniuk - a szerk.)

2015-ben Michell Payne új fejezett nyitott az 1861 óta íródó Melbourne Cup történelemkönyvében, amikor is első női zsokéként megnyerte a világ egyik leghíresebb futamát. Honfitársa Gai Waterhouse vélhetően női világrekorder, mert trénerként már 153 Gr1-es győzelemnél tart.

rosak.jpg

Azokban az országokban, ahol csak egy van belőle (vagy van egy egyértelmű nagyderby, mint pl. az USA) hölgy még nem nyert derbyt, de a cseheknél már kétszer is. 1972-ben (még Csehszlovákiában) Miloslava Hermansdorferová-Schulzová győzött 10 hosszal Crapommal, majd 2010-ban a panamai-szlovák, mindössze 16 éves Maria Magdalena Rossak Talgadoval, ráadásul versenyrekordban. Ők láthatóak ezen a képen. (Azért fogalmazunk így a bekezdés első mondatában, mert 2008-ban Clare Lindop már nyert pl. Victoria Derbyt (2500 méter - Flemington, október), de Ausztráliában az Australian Derby (2400 méter - Randwick, április) legalább annyira fontos futam, amelynek még nincs női győztese.)

Vélhetően Rossak a világ valaha volt legfiatalabb derbynyerője. Nem csak a hölgyek között!

Ami az európai klasszikus futamokat illeti: a két cseh bajnok melett Szalai Mónika 1999-ben megnyerte a Hazafi Díjat, ami értelemszerűen nem (volt) black-type verseny. Az első ilyet Sibylle Vogt jegyzi (2021 – German 1000 Guineas – Gr2), de ha kizárólag a Gr1-es futamokat nézzük, akkor Hollie Doyle nevéhez kapcsolódik ez a rekord, aki tavaly Nashwa-val győzött a Prix de Diane-ben.

Tudjuk sok-sok kiváló hölgy neve kívánkozna még ezen hasábokra, de talán nem hibáztunk nagyot, ha az elsőket, az úttörőket listáztuk ki. Így vagy úgy, de éljenek a hölgyek.

Már készen volt ez az írás, amikor Kim Hammond rekordját a múltnak átadva, Kathleen O'Connell 2386. győzelmével az Államok legsikeresebb női trénere lett.

Képek: BloodHorse, @Ownersconnect Twitter, zilinskyvecernik.sk

süti beállítások módosítása