Az ARC esélyesei

Közeleg a Prix de l’Arc de Triomphe, a kontinens talán legnagyobb presztízsű versenye.

arcdetriomphestart.webp

Így pedig ideje áttekinteni, kik képviselik idén a legjobb esélyt.

A Prix de l’Arc de Triomphe-ot biztosan nem kell bemutatni senkinek: Párizs legnagyobb lóversenymeetingjének legnagyobb futama, ahol 2400 méter gyepen a kontinens krémje küzd meg egymással – néha távoli vendégekkel kiegészülve.

Idén a „kontinens krémje” kifejezést azért óvatosan kell kezelni, hiszen tenyészverseny lévén heréltek nem indulhatnak benne. Idén pedig pont úgy alakult, hogy történetesen két herélt, Goliath és Calandagan tűnik a legjobbnak hosszútávon. De ezzel a kérdéssel Sereg András főszerkesztő már bővebben foglalkozott, amiről itt olvashatnak.

Leírni viszont távolról sem szabad a 2024-es kiadást, hiszen így is komoly neveket láthatunk az indulók listáján. Közülük mutatjuk be a favoritokat.

Sosie (Sea The Stars)

André Fabre háromévese kicsit későn kapcsolódott be az élvonalba: egészen konkrétan a Prix du Jockey Club-on (Francia Derby) futott először Group besoroláson, de ott rögtön elcsípte a bronzérmet. Azóta viszont nem lehetett letaszítani a dobogó felső fokáról, ami két kiemelt győzelmet jelentett, nevezetesen a Grand Prix de Paris (Gr1) és a Prix Niel (Gr2) aranyérmét.

Look De Vega (Lope De Vega)

Szintén egy francia hároméves, bár momentán rosszabbul áll kortársánál. A Prix du Jockey Club megnyerésével beírta magát a szezon fő arcai közé még június elején, utána viszont egész nyáron nem futott. A Prix Niel-ben tért vissza a pályára, ahol a harmadik helyet hozta el Sosie és a szintén ARC-induló Delius mögött.

Delius (Frankel)

A házigazdák harmadik legjobb sansza is a Derby-évjáratból kerül ki, bár valamivel szerényebb győzelmekkel, mint az előbb említett mének. Idén debütált és első három versenyét megnyerte, utoljára a Group 3 besorolású Prix du Lys-t. Ezt követően harmadik lett a Grand Prix de Paris-ban és második a sokat emlegetett Prix Niel-ben (ez az Arc fő előfutama a hároméveseknek). Ha ezt a megbízható formát tartani tudja, esetleg tovább javulni, jó eséllyel beleszólhat az érmek sorsába.

Los Angeles (Camelot)

Érdekesség, hogy ő is Delius is a Coolmore tulajdonában áll, viszont amíg Frankel fiát Jean-Claude Rouget készíti, őt Aidan O’Brien. Az ír hároméves kiváló szezont tudhat maga mögött: három győzelem, köztük az Ír Derby (Gr1) és a Great Voltigeur Stakes (Gr2), valamint harmadik az Epsom Derby-ben (Gr1) és negyedik az Irish Champion Stakes-en (Gr1), utóbbit már idősebb lovak ellen is.

Shin Emperor (Siyouni)

Végezetül idén is fogadnak egy távol-keleti vendéget a franciák, a szintén hároméves Shin Emperort – úgy tűnik, ez a fiatalok éve lesz. Yoshito Yahagi idomítottja hazájában idén nem szerzett kiemelkedő fődíjat, viszont második lett a Deep Impact Kinen-ben (Gr2), ötödik a Satsuki Sho-ban (Japán 2000 Guines, Gr1), majd harmadik a Tokyo Yushun-ban (Japán Derby, Gr1). Mellette szólt továbbá, hogy láthatóan sikeresen akklimatizálódott, ugyanis szombaton harmadik helyre ért az Irish Champion Stakes-en is.

Jelen pillanatban ők tűnnek a legjobb esélynek, de fontos leszögezni, hogy addig még sok minden változhat. Komoly kérdés például, hogy borsos összegért utónevezik-e az Irish Champion Stakes győztesét, Economistet, illetve még sokan ki is fognak esni az előnevezettek közül. És ha el is jutunk a végleges listához, hangzik ugyebár a jól ismert közhely: a versenyt nem papíron futják, hanem gyepen.

Kép: Equidia

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása