A 102. Magyar Derby számokban - második rész

Géza ült a trónra, de nézzünk kicsit az eredmény mögé.

geza.jpg

Öt év után nyert újra ír tenyésztés. Akkor szintén - a most, lovasként 3. derbygyőzelmét arató - Georgiev győzött a csodálatos Golden Sea-vel. Géza Sioux Nation első derbynyerője hazánkban, sőt szerintünk a világon is. A Coolmore 27,500 euróért fedező szuperménje, Socks Nation révén Queensland Oaks nyerő idén az biztos, de derbynyerőjéről nem tudunk.

Nem csak a bajnok, hanem a teljes dobogón csak ír tenyésztésű telivér.

Csontos Pál két egymást követő évben derbynyerő. Ezt utoljára Maronka Gábor tudta “megcsinálni” 2015-2016-ban. Ki ne tudná, hogy Gábor az első évben (2015) Hármas Koronát nyert, amire most „Csontinak” is megvan az esélye.

Ha már Golden Sea szóba került meg kell említeni, hogy a két kanca, azaz Tunézia (2.) és Hermion (4.) remek futása, Reshiram és Ráadás kiváló (Magányos Díj) eredményével kiegészülve izgalmas kancadíjat vetít előre. Már ha szeptember nyolcadikáig egészségesek maradnak. Ide kapcsolódik, hogy „Csonti” tavaly a derbyben, idén a Magányos Díjban „hozott” házibefutót. Azt a marokkói lovas (Madihi) nyerte.

Líneknek most nem jött össze a hatodik (bár épp hatodikok voltak), ahogy ifj. Kozma Istvánnak sem az áhított első derbysiker. Flying Aquangel pedig teljessé tette Molnár Gyöngyi sormintáját, hiszen Luis Fernando és Major Factor, ugyanúgy harmadik helyen ért célba, mint a Derbyben Balogh Levente lova. A hármas szám bizakodóvá tehette Miroslav Jovanovicot, akinek lovai három futamot nyertek az első négyből, de a derbyben Exact végül ötödik.

Ügető adatbázisunk nincs, de ahogy a pályán hallottuk Ruttkai József a 102 év alatt az első, aki 24 óra leforgása alatt két derbyt nyert futtatóként, résztulajdonosként. Gratulálunk ehhez a felfoghatatlan tetthez.

Mocsinka Vivien talán szomorú volt, hogy utolsók lettek a derbyben Chardonney-val, de a nap leghangzatosabb győzelmét ők aratták Merci Starral.

Mondhatnánk, hogy remekül használták ki beállításukat, de 10 hosszal nyerni egy derbynapi versenyt, az azért nem akármi.

Végre megvan a kanca távja? (Vivi ráadásul fejhosszal kapott ki Fézer Ramónától a Vatinius hendikepben, azaz még egy napvégi ezüst is összejött számára.)

Ha valaki azt hinné túlzok az eufória kapcsán: csak meg kell nézni a M.K.F. Horse Racing csapat és Farkas Levente idomár győzelmét a Flandorffer Tamás Emlékverseny után, ahol (a zsinórban harmadik versenyét nyerő) Cunami nem csak a favoritokat, de mindenkit maga mögé utasított. Talán csak a képek adják vissza a Team eufóriáját.

cunami.jpg2023 után ismét győzni tudott az Alagi díj bajnoka, de…

Aki azt hiszi vége az átoknak, az vélhetően téved.

Az új évezred 24 kiadásból 21x indult a felkészítő győztese, és közülük Géza mindösszesen a negyedik (!), aki elhódította a kékszalagot is.

2000-2001-ben is sikerült ez, de aztán 2012-ig megint nem.

Ez volt a legkomótosabb (2:31.6) derby 2017 (2:34.9.) óta.

Ez tehát számokban a 102. Magyar Derby. Vasárnap a szlovákoknál következik a 32. kiadás

süti beállítások módosítása