Bravo Mr. Burke

Tegnap már szóltunk hőstettéről, de nem lehet eléggé méltatni az angol mestert.

darnation.jpg

Mielőtt azonban az egekig emelnénk, tegyük tisztába a „klasszikusok” szó fogalmát.

A klasszikus futamoknak, az öt legfontosabb, kizárólag hároméves telivérek előtt nyitva álló versenyekből álló sorozatot nevezzük. Kialakulása természetesen az angol versenyrendszernek köszönhető. A szigetországban az elnevezésük:

1000 Guineas – 1609 méter – alapítási éve: 1814 – kizárólag a kancákat várja (általában májusban).
2000 Guineas – 1609 méter – alapítási éve: 1809 – méneknek és kancáknak (általában májusban – utoljára 1944-ben nyerte meg kanca (Garden Path), igaz manapság nem is igen találunk kancaindulót. 
Derby Stakes – 2420 méter – alapítási éve: 1780 – méneknek és kancáknak (mindig június első szombatján – utoljára 1916-ban nyerte meg kanca (Fifinella).
Oaks – 2420 méter – 1779 óta futják – kizárólag a kancákat várja (mindig június első péntekén),
és végül a St Leger – 2921 méter – 1776 óta futják – méneknek és kancáknak (mindig szeptemberben).


Ez az öt futam minden tenyésztő, tulajdonos, zsoké és tréner álmainak netovábbja. A hab a tortán.

Valaki egy egész karrier alatt vár egyetlen klasszikus trófeára.

Nos, főszereplőnk vasárnap két országban 45 percen belül nyert ezekből kettőt. Felfoghatatlan bravúr!

Pedig az 1990 óta licensszel rendelkező Burke élete is tartogatott buktatókat. Első sikerét 1994-ben jegyezte, amikor is Ayr Gold Cup-ot nyert, majd Newmarketből elköltözvén megvásárolta jelenlegi udvarát, a Spigot Lodge-ot, Middlehamben, North Yorkshire-ben. 2009-ben azzal vádolták, hogy bennfentes információkat adott át Miles Rodgers szerencsejátékosnak és tulajdonosnak. 12 hónapra tiltották el, míg felesége vette át a lovak felkészítését.

Nem törte meg az eltiltás.

Quiet Reflection két Gr1-es versenyt is nyert számára pár esztendővel ezelőtt, míg elérkeztünk a vasárnapi naphoz.

Fallen Angel „megtáltosodásáról” már tegnap szóltunk, aki az angol 1000 Guineas nyolcadik helye után, kicserélt lóként futva győzni tudott az ír verzióban, Curraghban.

"Imádja ezt a puha talajt. Ha őszinte akarok lenni, inkább reménykedve küldtem oda, mint magabiztosan. Még a talaj miatt is aggódtam, de ő most kezd „magához térni”. Csütörtökön kapta zárómunkáját, de mindenki aki látta, azt mondta, hogy nagyszerű formában van.”

A szintén Too Darn Hot ivadék, Darnation meglehetősen magabiztosan, a zsinórban négy versenyt nyerő (és szintén angol idomítású) Queues Likelyt megelőzve két és negyed hosszal győzött a német 1000 Guineas-ben, Düsseldorfban, röpítve ezzel mennybe trénerét, hiszen hogy valaki két országban, két klasszikust nyerjen 45 perc alatt erre aligha volt még példa. Darnation látható a nyitóképen.

A tréner úgy döntött, hogy a pálya ismerete miatt lefoglalja Adrie De Vries-t, aki 2015-ben megnyerte neki a Prix Jean Romanet-et és a Lydia Tesio-díjat. „Ez a negyedik lovaglása számomra, és a mai nap előtt két Group 1-es és egy Group 3-as győztest lovagolt nekünk." Nem szakadt meg tehát a 100%-os sorozat!

Darnation tavaly ősszel lágy talajon elsőként landolt a May Hill Stakes-en Doncasterben, majd kiábrándító 14. helyen végzett újbóli megjelenésével az 1000 Guineasben, Newmarketben.

„Nem számítottam arra, hogy ilyen rosszul fog futni Newmarketben, de egy kicsit kockáztattunk. Csak egy Guineas van és a tulajdonos nagyon szerette volna, ha él az esélyével. Ma tett egy lépést előre, de még mindig úgy gondolom, hogy van még mit fejlődnie.”

Gratulálunk ehhez a felfoghatatlan duplához Mr. Burke!

Nyitókép: @GBRI_UK X

EZEK IS ÉRDEKELHETIK: 

Esti Fény ausztrál kalandja:
https://befuto.blog.hu/2024/05/18/tavolodo_kupaalmok

Világrekord a hölgyektől:
https://befuto.blog.hu/2024/05/25/mi_volt_ez_holgyek

A francia klasszikusok:
https://favorit.blog.hu/2024/05/27/ez_nem_akar_sikerulni

A 91. Japán Derby:
https://befuto.blog.hu/2024/05/26/ez_aztan_a_csattanos_valasz

 

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása