Kincsem derbynyerő

1877-ben ezen a napon nyerte a Preis des Jockey Club-ot, azaz az Osztrák Derbyt a magyar csodakanca.

14.jpg

A jubileumi, 150. "Kincsem-évben" Brenyó József  felelevenítette Kincsem mind az 55 versenyét, amelyeket mi is leközöltünk a kincsem.blog.hu-n. Onnan idézzük az ide vonatkozó derbygyőzelem krónikáját.

1877. május 21-én Bécsben a meg-megújuló záporok miatt nem tolongtak annyian a freudenaui pályán, mint máskor, ám a tizedik Osztrák Derby ünnepi forgataga így is remek látványt nyújtott. Jelen volt az udvar, Ferenc József császár, Sisi a császárné, Rudolf trónörökös, a főhercegnők, a főhercegek, s az előkelő társaság teljes számban.

A csapat Cavaliero parancsnoksága alá került, a start ceremóniája megkezdődött és a mezőny rövidesen útjára lett bocsátva.

Blücher ált az élre, hogy Premier Coup részére a sebes iramról gondoskodjon. Pfeil mögötte, ám Premier Coup egy elhibázott vágtaugrás miatt nemsokára kiesett a versenyből, Kincsem az utolsó előtti sarokig a negyedik helyen lett tartva, ezt túlhaladva egy pillanat alatt Blücher mellett termett, az egyenesbe fordulva már egyedül járt elöl, és olyan könynyen, mintha nem is versenyben, hanem otthon a munkában menne… Kincsem játszva nyert két hosszal, Tallós második lett, négy hosszal hátrább következett Pfeil.

A győzelmet hatalmas ováció követte, Blaskovich nagy napja elérkezett és amire ő a legkevésbé gondolt, a császár a páholyába kérette.

„A császári felségek szerencsekívánataikat fejezték ki a magyar sportembernek, és a császár a maga veleszületett szeretetreméltó módján azt nyilatkozta, hogy ő, mint Magyarország királya egyben az Epsom Derby nyerőjének is képviselője, ez még messze elmarad Kincsem tenyésztőjének dicsőségétől” – írták a bécsi lapok.

A folytatást és az eredményközlést olvassák el itt.

EZEK IS ÉRDEKELHETIK:

Preakness/149
https://favorit.blog.hu/2024/05/20/preakness_stakes_megerte_varni

Pozsony és Róma:
https://befuto.blog.hu/2024/05/20/pozsonyi_triplak

Németh Ildikó születésnapi exkluzív:
https://favorit.blog.hu/2024/05/16/nemeth_ildiko_70_elso_resz
https://favorit.blog.hu/2024/05/17/nemeth_ildiko_70_masodik_resz

Esti Fény ausztrál kalandja:
https://befuto.blog.hu/2024/05/18/tavolodo_kupaalmok

Equinox - Almond Eye baby:
https://befuto.blog.hu/2024/05/16/micsoda_pedigre

tamogatoi_banner.png

 

süti beállítások módosítása