A második - az első duplázó

Ebben a rovatban örök emléket állítunk az utókornak. 

derbynyerok_1921_-.png

1922-ben járunk. Mai főszereplőnk az első olyan magyar telivér, amely a magyar és az osztrák Derbyt egyaránt megnyerte. Imponáló alkatú, 174 cm magas, valóban nagy klasszis mén, a Dreher-tenyésztés egyik legjobb produktuma.

Lavendel II. már helyből komoly Derby cracknek indult. A nagyrámájú, sok munkát igénylő mént Adams idomár csak kíméletesen készítette feladataira. Kétéves korában mindössze egyszer jött pályára, az augusztusi meetingen lefutásra kerülő Kezdők versenyében, melyet könnyen nyert meg néhány jó évjárattársa ellen. Lavendel II. a munkában nem erőltette nagyon magát, istállótársai többnyire megverték a galoppokban, a bécsi Derby előtti zárógaloppon pedig egyenesen utolsó volt. Pedig akkor már nem mindennapi győzelmi sorozat volt mögötte.

A rendkívül nyugodt, jó temperamentumú mén irtózott az esőtől, ilyenkor annyira kikelt magából, hogy alig lehetett vele bírni. A bécsi Derby napján emiatt néhány kritikus percet is szerzett fogadóinak. A verseny előtt ugyanis hatalmas zápor zúdúlt a Freudenaura és Adams ismerve lovának gyengéjét, három markos legényt rendelt ki mellé, de mi volt ez a hatalmas telivérnek? Amint a zápor megeredt, Lavendel II. elindult és meg sem állt, amíg fedett nyergelöbe három kísérőjével együtt tető alá nem ért. A versenyre szerencsére kitisztult az ég és Lavendel II, mindent feledve, ismét könnyen nyert.

Ezután került sor a második Magyar Derbyre, ahol Szeged távollétében istállótársát, Little Womant verte nyakhosszal.

A start után Kudlich hosszakkal a mezőny előtt galoppozik. Mögötte Lavendel II. és Little Woman galoppozik. A rövid oldal közepén Lavendel II. beéri, majd előzi a vezető Kudlichot, és fokozatosan növeli előnyét, majd kanterben nyer. Laczi bácsi a tribünök előtt beéri a fáradó Polyglottét, így lesz harmadik.

Az idomár - Adams Róbert - véleménye:  Lavendel II. kitűnő versenyló, de a munkapróbákon ezt nem mutatja. Különleges tulajdonsága, hogy az esőben megvadul, fékezhetetlenné válik. Ezért mindig izgalmas a verseny napok időjárása, így a bécsi derby  napja is.

Hivatalos eredmény:  2. Magyar Derby, Alag, 1922. június 18. Vasárnap. Rendes talaj. 263. futam, start: 17 óra 07 perc.

Díjazás: 140 000 Korona (100 000, 30 000, 10 000 K)

1. LAVENDEL II.         pm Wool Winder  Lappalie Adams Róbert Esch Győző
2.  LITTLE  WOMAN   pk Wool Winder  Lipótvár Adams R. Szokolai I.
3.  LACZI BÁCSI         pm Rascal Perilla Kaposi J. Schejbal J.
4.  Polyglotte                pm     ifj. Mravik P. Nagy G.
5.  Kudlich  stpm     Adams R. Pretzner I.

Tenyésztő: Dreher Antal, Futtató: Dreher Jenő

Lavendel II. nyerőnek jelentve. Bírói ítélet:  Igen könnyen 8h, 1h. Idő: Nem mértek.

Totalisateur: 50:55 (Lavendel II, Kudlich és Little Woman); 50:60, 75. Esetleges osztalék: 50:185 Laczi bácsi, 3.35 Polyglotte. 

Négyéves korában két helyezés után hét versenyt nyert szakadatlan sorban, újból tanújelét adva keménységének és klasszisának. Apaméni működése elé nagyszerű származása, külleme és versenyformái alapján joggal néztek nagy várakozással a tenyésztők. Csakhamar hozta is, a még nálánál is hatalmasabb alkatú nagyklasszisú Linket, de a tenyésztők ennek ellenére elpártoltak tőle és végül teljesen elhanyagolták, pedig később kiderült, hogy fia Link mérsékelt kancákból is egész sorát hozta a jó küllemű, versenyképes telivéreknek.

Az adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk. 

süti beállítások módosítása