Kétszer is a csúcson – derbykiadás

Nem vitás, hogy sportágunk legfontosabb trófeája a ma lefutásra kerülő Derby, ami éppen száz esztendeje, 1921 óta létezik (ebben a formájában). 

roppant-praga-1956-bukarest-dij-robert-e-pansy-800x445.png

Ezt megnyerni maga a mámor és a menyország minden lóhoz kapcsolódó személy számára. Mivel csak kilencen (tizenegyen) vannak, nézzük meg kik azok, akik duplázni tudtak a derbyben, azaz a pályán történő megdicsőülésük után leszármazottjuk még hallhatatlanabbá tette őket.

1934-ben Cagliostro (Nubier-Cartouche) nyitotta a sort. A kiválóság tenyésztője és futtatója is herceg Festetics György volt, aki lovát a korszak egyik legjobb tréneréhez, Szigeti Nándorhoz adta idomításba. A mént a másik korszakos legenda, Esch Győző vitte győzelemre. A lovasnak ez akkor már a negyedik, míg a mesternek a harmadik derbytrófeát jelentette. Fia, a Somlói ménes (vagyis herceg Odeschalchi Béla) tenyésztette Kamarás (Cagliostro-Rendek) 1941-ben ért a csúcsra, Hesp József és Schejbal József hathatós támogatásával.

19410622-bp-kamaras-hesp.jpg

Második méltatottunk is korszakos legendák segítségével lett bajnok. Az angol tenyésztést a futtató, Róbert Endre magáról nevezte el, így az erre a névre hallgató telivér 1948-ban a második világháború utáni második derbynk hőse. A nyeregben Szentgyörgyi István, az idomár pedig Kertész Sándor volt. Fia, a csodálatos Lubicától született Rubint 1954-ben szintén a Szentgyörgyi/Kertész páros segítségével ért a csúcsra, sőt a duó egy egészen döbbenetes rekordot vitt véghez:

Mind a papa, mind a szintén derbynyerő mama, mind pedig a friss derbyhős az ő eredménysorukat gazdagította. Nincs több olyan telivér lóverseny történelmünkben, akinek apja-anyja és ő maga is (magyar) derbynyerő, csakis Rubint.

Egy évvel később egy másik utód, Roppant (Róbert Endre-Pansy) is derbyt nyert. Lovasa Kováts László II., trénere Wimmer Ferenc volt.

A fantasztikus Imi (Intermezzo II.-Minci) következik, aki – ki ne tudná – egytelen vereségét egy banális hiba miatt éppen Roppanttól szenvedte el Bécsben. Ő „a forradalmi Derbyt” nyerte 1956-ban Bocskai Pál lovaglásával és Juhász Antal felügyeletével. (Neki a mamája, Minci derbynyerő 1947-ből. – a szerk.)

Mintha a két nagy rivális még a ménesben is egymást követte volna 1962-ben és 63-ban jöttek az Ő nyerő leszármazottaik. 1962-ben nyolcadik kancaként Babatündér (Roppant-Babona), majd egy esztendővel később a sárga csoda, Imperiál (Imi-Hurry). A kanca csapata Lapusán Ferenc és Horák János voltak, míg a XX. század legjobb magyar lováé, ki ne tudná Németh Ferenc és Aperianov Zakariás. 1967-ben Iglói Diák (Imi-Kalamajka) is a csúcson.

1971-től négy éven át Imperiál utódjai győztek a Derbykben.

Lásd a táblázatban.

1977-ben a Kerteskői tenyésztésű Bilbao az Osztrák Derby negyedik helyezése után idehaza került megkoronázásra. A Hertelendy-Aperianov páros 1972 után ismét bajnok! 11 esztendő múltán fia, Jagello (Bilbao-Jade) a Vadaskerti Ménes második derbykoszorúját nyerte Bodnár Lajossal. A felkészítéséért Karaszek Sándor felelt. (Ugyan a mi sportágunkban nem szokás említeni az apai nagyapát, de Jagello az egyetlen, aki maga is, apja (Bilbao) is, a nagyapja (Imperiál) is és dédapja (Imi) is derbynyerő).

1980-ban a szenttamásiak büszkesége Aréna (Indikátor-Ara) egész szezonban varázsolt így a Derbyben is. Nyergében Tóth István kuporgott míg trénere Kedvesi József volt. Hét évvel később fia, Toroczkó (Aréna-Titkos) is csúcsra ért, még ha meglehetősen különös is volt a győzelme. Erről bővebben itt.

Try Star (Star Appeal-Trespass, Vas. J./Aperianov Z.) 1986-os derbysikeréről mindenki betéve tudja, hogy máig ez a legfölényesebb (16 hossz) győzelem a történelemkönyvekben, a fiáé viszont talán a legkülönlegesebb. Mester Jánosnak 1994-ben egyetlen lova volt, akit Sir Khan-nak (Try Star-Star Horse) hívtak. Az egyetlen aspiráns is elég volt, hogy hozzá kerüljön a babérkoszorú. Simon Ferencnek és Németh Ildikónak is ez volt az első derbyszalagja.

A következő évben, 1995-ben Mafhum (Al Hareb-Rivulet) Hegedűs Sándor idomárnak szállította az első derbysikerét. A lovasa Steve McCann volt. Máig Ő az utolsó, aki szintén derbynyerőt adott. 2001-ben April Surprise (Mafhum-April’s Folly) neve került így utolsóként a listára (Kovács Sándor/Kanics Melinda).

ketszeres-hosok.png

Ha jól böngésztük át a listát a 13 derbynyerő kancából, csak Lubica és Minci adott szintén derbynyerő utódot.

Talán kicsit sok volt az adat ebben az írásban, de a hősök megérdemlik, hogy ebben az aspektusban is említve legyen a nevük.

A nyitóképen Roppant prágai győzelme. Kép: Aperianov Pannika

süti beállítások módosítása