2000 – a magyar galoppsportban

Fókuszban a 20 évvel ezelőtti idény.

melir-charm-1999-stuten-trial.jpg

2000, az az év a magyar galoppsportban, amikor olyan valami történt, ami – borítékolható – soha többé nem fog.

Természetesen ez az esztendő, amikor az „Évszázad Derbyjét” vívja Rodrigo és Akito, a 67 és éves Kállai Pál és az ifjú titán, Kovács Sándor, de hogy a győztes párosnak ezen kívül nem sok öröme volt 2000-ben ezt a mostani írásunk fogja bizonyítani.

A fiatal tréner hölgy, Kanics Melinda ugyanis olyas valamit vitt véghez a Bagi-Fleur Kft. lovaival, amit előtte soha senki és nehéz elképzelni, hogy bárki is utánozni tudná valaha a jövőben. A nagyversenyek mindig változnak. Azonban mi ebben a  cikkben azokat tüntettük fel, amelyek ma is nagydíjak még.

kanics-melinda.jpg

Az év főszereplője, itt zsokéként

21 db van belőlük. Nos, 2000-ben Kanics Melinda (és Bagi Imre) lovai ezekből nem kevesebb, mint tizenötöt nyertek meg, úgy, hogy Overdose díj és Kovács Mihály emlékverseny még nem létezett. (1992-ben a Kentaurs Farm 12-őt nyert, de erről majd később.)

Felfoghatatlan. Ilyen mértékű tarolásra még Bob Baffert vagy Aidan O’Brien sem volt képes sohasem.

Elevenítsük fel (kizárólag a nagydíjak tekintetében) a Magyar Lóversenyzés 193 évének legegyoldalúbb idényét.

Az istálló nagy sorozata a Gróf Erdődy Rudolf Emlékversenyben kezdődött, amikor Akito máris jelezte, hogy számolni kell vele a Derbyben. A Káposztásmegyeri díj finisében Melir Charm győzött, de annyira „sodródott” befelé, hogy joggal vették el tőle a győzelmet a versenybírák, így (Farkas Tibor idomítottja) Satin Stone a hivatalos bajnok. A két klasszikus sem került „más kezébe”. Barbarella a Hazafi,- Akito a Nemzeti díj nyerője. A Batthyány-Hunyady díjban Melir Charm már hivatalosan is győztes, a Millenniumi díj pedig kancaként is National Flirt-é, ahogyan később a Köztársasági díj is. Barbarella még a kancadíj után is veretlen maradt, Alfredo a FVM díjában Menedzsert verte.

Őszre fordulván Ruscus elszórta négy ellenfelét a Kozma Ferenc emlékversenyben, a Kincsem Díj emlékezetes Ámor és Kenzo küzdelméről, de itt is Kanics Melinda idomítottja, Ámor a győztes. Az Imperiál Díjban Melir Charm már harmadik nagydíját nyerte akkor, National Flirt viszont zsinórban harmadjára nyerte a Gróf Széchenyi István emlékversenyt. A Gróf Károlyi Gyula emlékversenyben elindult egy nagy karrier, mégpedig Leylandi Ciprusé, aki a Szent László díjban sem talált legyőzőre.

Hogy Melindánál milyen lovak álltak akkoriban azt mi sem mutatja jobban, hogy a kritériumot, már egy másik parádés kétévese, a gyengén startoló Apple Bloome nyerte, a következő évi derbynyerő, April Surprise-zal szemben, aki szintén istállótárs. A pontot az i-re az egész éven át kiválóan futó Akito tette fel a Legerben elért győzelmével, de értelemszerűen nem lett Hármas Korona bajnok, hiszen a derbyben másodikként ért célba.

Rohamtempóban összefoglalva ez tehát az überelhetetlen sorozat, és még azt is nyugodtan mellé tehetjük, hogy Barcarole megnyerte az Osztrák kancadíjat is azon évben.

Hogy mégis kik voltak azok, aki egyáltalán labdába rúghattak a tréner hölgy mellett? Leginkább Ribárszki Sándor, aki az idomári rangsor második helyén végzett. Rodrigóval megnyerte az Alagi díjat, az „Évszázad Derbyjét” és az Év Lova cím is náluk landolt. A Kerteskői ménes 15 év után tenyésztett újra derbynyerőt.

Kisbér Díjat a korszak akkori másik kiválósága, Waters Edge nyerte Simon Ferenccel, a külföldön is eredményes, Kenzo nagy fölénnyel érte el elsőként a célt a Szent István díjban. Bocska Béla nemzetközi klasszisa, Pretty Princ a Budapesti díj, és Rézpatkó a Lovaregyleti díj nyerője. Utóbbit szintén Ribárszki készítette.

A championi címekhez kétség sem férhetett. Kanics Melinda (28,2 millió Ft), és a nagydíjak többségét lovagló Kovács Sándor (62 győzelem) a bajnokok 2000-ben. Horatio Luro (ivadékai 14,4 millió forintot kerestek) pedig az apamének királya.

A versenyek a Kincsem Park átépítése miatt, a Derby után Alagra költöztek, és elindult egy káprázatos, főként nemzetközi karrier Lidohill személyében. dr. Ecsedi Ferenc sárgája a Szent László díjban már negyedik, majd éppen lánya, Leticia születésnapján vesztette el nyeretlenségét. Ezt követően kis túlzással többet lehetett látni,  Bécs, München, Frankfurt és Pozsony pályáin  mint idehaza. Káprázatos karriert futott be, és pályafutását egy Imperiál díj győzelemmel koronázta meg 2005-ben.

A Central European Breeders’ Cup-ban kiválóan szerepeltek, és több pénzes helyezést is szereztek a magyar lovak, de Saugerties Csoh Ferenccel meg is nyerte a Classic futamát. Kállai Pál, abban az esztendőben 900. hazai versenyét nyerte Grenada nyergében.

national-flirt-buccaneer1-800x445_1.jpg

A verhetetlen csapat. Kanics Melinda, Kovács Sándor és Bagi Imre, no meg National Flirt 

Az Év Lova cím, akkoriban még szavazással dőlt el, és nyilvánvalóan mindenki Rodrigo és Akito küzdelmét várta, akárcsak a zöld gyepen, de National Flirt kis híján „hazaért.” A végeredmény: Rodrigo 174 szavazat, National Flirt (169), Akito (90).

Ez a világ lóversenysportjában is párját ritkító tarolás azt eredményezte, hogy Kanics Melinda úgy is a 193 éves Magyar Lóversenyzés hetedik legtöbb nagydíjat nyerő trénere lett, hogy mindössze öt és fél szezonon át trenírozott.

Emlékeznek még az előző cikkünkben hozott 85-90-es hendikepszámokra? 2000-ben már csak ketten, a kisebb sprintversenyeket nyerő, igaz a Szenttamási díjat pályarekordban abszolváló, Majestic Light és Saugerties érték el egyáltalán a 80-at, azaz már az elit mezőnye is gyengébb volt, mint 10 évvel korábban.

Kovács Sándor igent mondott megkeresésünkre, így május elején egy exkluzív nagyinterjút ad a Racing Portalnak pályafutása legsikeresebb évéről.

Szeretettel ajánljuk ezt az írást a főszereplők mellett, dr. Ecsedi Leticiának, édesapjának, dr. Ecsedi Ferencnek és Kanics Ákosnak.

Képek: Horváth József. Nyitóképen: Melir Charm 1999-ben a Stuten Trial-ban, Bécsben.

süti beállítások módosítása