Főszerkesztői interjú – 1. rész

Kedves Olvasóink! Szeretettel köszöntjük Önöket a megújult Racing Portalon. Ugyan az első cikkünket holnapután olvashatják, de úgy gondoltuk, ahogyan az ilyenkor szokás szólaltassuk meg alapító-főszerkesztőnket a változások kapcsán.

vas-sereg-800x445.jpg

Bazsó Dominika: András! Készült már valaha interjú veled a saját lapod számára?
Sereg András: Nem. Több médiumnak nyilatkoztam az évek során, de a Racing Portalnak még sosem. (nevet)

BD: Természetesen nem az a cél, hogy téged sztároljunk, hanem az, hogy meséljünk kicsit olvasótáborunknak a Racing Portal nagy változásairól, megújulásáról.
SA: Várom a kérdéseket.

BD: Emlékszel, még hogy mikor indult a Racing Portal?
SA: Természetesen. Több elődjének nevezhető blog és weboldal után 2009 májusában nyitott meg a mai formájában.

BD: Tart ott a Racing Portal 2018-ban ahová anno, majd 10 éve tervezted?
SA: Abszolút. Sokkal feljebb is.

BD: Most viszont teljesen megújult. Rá sem lehet ismerni, olyan döbbenetes a változás.
SA: Remélem is, mert nagyon sokat dolgoztunk vele.

BD: Miért éppen most került sor a „nagy ráncfelvarrásra”?
SA: …hát mert évek óta rágtátok a  fülemet, hogy a webdesign elavult. Ez igaz is. Több weboldalt is készítettem az évek folyamán másoknak, mindet kizárólag WordPress alá, így tapasztalatból tudom, milyen óriási lehetőségeket nyújt ez a tartalomkezelő rendszer. A régi design 2018-ban már finoman szólva sem felelt meg a kor követelményeinek.

BD: Igen, de a domain is megváltozott. Nem sajnálod a régi nevet és mi volt a változtatás oka?
SA: Pusztán az anyagiak. Közel 5000 db (!) cikk van a Racing Portalon. Ezek átmigrálása több százezres kiadást eredményezett volna a pénztárcámnak, amit értelemszerűen nem akartam vállalni, ezért a fontosnak vélt cikkeket nyáron megfeszített munkával átpakoltuk az új tárhelyre és weboldalra. Durván a cikkek 10%-át, azokat amik örök aktuálisak. Karrierek, életutak, legendák. Nem hinném ugyanis, hogy bárki is keresni fogja a jövőben mondjuk a 2012-es Epsom Derby beharangozóját.  De, ettől függetlenül a racingportal.hu domain természetesen továbbra is a tulajdonomban marad és bizonyos ideig még elérhetőek ott a korábbi tartalmak, a BRAND pedig abszolút nem változik.

22448189_10209403695441236_6824116409145548691_n.jpg

Imperiál lovasa, Németh Ferenc fiaként szerette főszerkesztőnket

BD: Nem félsz, hogy az új weboldalra nem találnak oda annyian, mint amennyien a régit követték?
SA: Egyrészről, mivel nem ebből élek, nem üres frázis tőlem, hogy sosem érdekelt – bár mindig büszkeséggel töltött el – az olvasottság, másrészről ez teljesen kizárt, hiszen a „régi” weboldalon egy hatalmas reklám tudatja az olvasókkal a költözést.

BD: Elárulod a Racing Portal olvasottsági adatait?
SA: Mivel ez nem egy üzleti tevékenység, természetesen igen.  A Royal Ascot óta ugye nyári szabadságon vagyunk, azaz egyetlen friss írás sincs a  honlapon immár két hónapja, de mégis 1600 fő/nap felett van az olvasottságunk. Nem az én tisztem ezt megítélni, de talán nem túlzok ha azt mondom ez egy hatalmas szám, egy olyan országban, ahol nincs nemzetközi szinten is sikeres versenyzés és ennek a  számnak jó ha a negyede jár ki a lóversenypályára. 50-60 országból olvasnak minket rendszeresen, és amikor van friss írás ennél sokkal többen.

BD: Milyen változások várhatóak az új oldalon?
SA: Aki ismer, tudja, hogy utálom a mellébeszélést. Hazudhatnék ide most bármit, de a fő csapásirány ugyanaz marad. Célunk ennek a csodálatos sportágnak a népszerűsítése. Igyekszünk minden – nem csak galopp –  fontos eseményről beszámolni, ahogy eddig. Természetesen, ha a csapatunk kétszer ekkora létszámú lenne, sokkal színesebb lehetne a paletta. Több interjú, életrajz, helyszíni tudósítás stb. lehetne, de munka és tanulás mellett ennyit tudunk nyújtani. Az biztos, hogy ez a WordPress elrendezés segít, hiszen korábban pl. az interjúk nem jelentek meg a főoldalon, és külön kellett szólnunk ezért, hogy „ho-ho, van itt egy interjú”, ajánljuk figyelmükbe. Ez ma már rögtön ott virít a lap jobb oldalán.

BD: Emlékszel arra, hogy melyek voltak a „régi” Racing Portal legolvasottabb cikkei?
SA: Naná. Varga Zoli 30 éves karrierjének méltatása, Barbaro tragédiája, de a csúcsok csúcsa Ribárszki Sanyi „dubaji” riportja. Kétség sem férhet hozzá, hogy ő magyar lóversenyzés legnépszerűbb figurája. Ennek a cikknek a közelébe sohasem fog kerülni semelyik másik írásunk olvasottság terén.

1460213_10200781722257295_1099401729_n.jpg

Ribárszki Sándorral az Overdose film premierjén

BD: Interjúk tucatjait készítetted magyar és külföldi nagyságokkal. Melyik ezek közül a legemlékezetesebb számodra?
SA: Valóban még fejben végigpörgetni is nehéz kiket szólaltattam már meg, de talán Christophe Soumillon emelhető ki, akit nem Budapesten kaptam el, hanem segítőkkel telefonon szólaltattunk meg Chantilly-ból.  Christophe a beszélgetés után jelezte, hogy nagyon felkészült volt a riporter és nem a „megszokott gagyi” kérdéseket tette fel. Ez akkor hatalmas elismerés volt nekem. Nagy élmény volt megszólaltatni Neil Clark barátomat, aki egy igen ismert újságíró Angliában. Számunkra természetesen azért érdekes, mert a „bibliánkba” a Racing Postba is rendszeresen publikál. Emiatt én úgy nézek rá, mint a messiásra, és az interjúból át is jön: úgy faggattam őt, mint egy tini az imádott bálványát.

Idehaza hatalmas élmény volt „a nagy öregeket”, Németh Feri bácsit, Barna Bandi bácsit, a nyitóképen látható Vas Józsefet, Hegedűs Sándort megszólaltatni, akiktől rengeteget tanultam, többen a barátságukkal is kitüntettek, de sajnos többen már nincsenek köztünk (emiatt ezek fel is értékelődnek), de gyakorlatilag minden fontos szereplő nyilatkozott már nekem az évek folyamán Kovács Sanyitól kezdve, Kerekes Karcsin, Jozef Rosivalon, Szuna Szabin, Pető Sanyin, az Amerikába „szakadt” Szlávik Tiboron át egészen Deák Györgyig. Felsorolni is hosszú lenne, így kérem, senki ne sértődjön meg, aki nem olvasta most a nevét. Mindannyian emlékezetesek számomra, ahogy pl. Losonci Gábor, Pat Cosgrave vagy Ahmed Ajtebi is.

A legkülönlegesebbek viszont a nem galopp személyiségekkel készített riportok, hiszen – idegen terepen mozogva – azokban nem tudtam olyan felkészült lenni, mint amilyen szerettem volna.

BD: Bámulatos, hogy milyen karrier áll már mögötted, és egyértelműen az ország egyik legismertebb lovas újságírója vagy, de mindezek ellenére Te galoppcikket már csak elvétve publikálsz. Elszakadóban vagy a sportágtól?
SA: Azt hiszem ettől a csodálatos sportágtól nem lehet soha elszakadni, de tény, több mint 3000 db (galopp) cikk van mögöttem és érzem, nem megy már úgy, ahogy régen. Bár voltak, vannak, akik szerint soha nem is ment ez nekem (nevet.) Azonban én továbbra is sportújságíró vagyok, de a galoppszekcióban mindennapi munkát már rátok hagyom. Megvan most már az a fiatalokból álló csapat mögöttem, akik nélkülem is a megszokott színvonalon viszik tovább a lapot. Ebbe még Te is beletartozol (nevet.) További kedves sportágaimról – kosárlabda, tenisz – szóló cikkeimmel azonban továbbra is lehet találkozni más lapokban, amellett, hogy amikor nem az ügyvédi irodában dolgozom, majd minden időmet a lovardákban, lovak között töltöm.

BD: Még az új lap sem fogja meghozni a kedved a galoppcikkek írásához?
SA: Nem hinném. Max. akkor ha be kell ugrani betegség vagy egyéb távollét esetén, de már megtanítottalak titeket mindenre, így elboldogultok nélkülem.

BD: Fogalmazódott már meg benned olyan gondolat, hogy feleslegesen fektetsz időt és energiát a lapba? Ha igen, mi volt az, ami a folytatásra biztatott, és erőt adott?
SA: Igen. Több szakcikket olvastam anno, hogy weboldal csak üzleti tevékenységre kell ma már, hiszen a facebookon akár komoly esszéket is lehet publikálni, ahogyan azt látjuk is közismert emberek oldalán. Hajlottam is erre, amikor is egyszer Hegedűs Zsolttal (az első Overdose csikó gazdájával) beszéltem épp telefonon és ő nagyon leteremtett. Azt mondta: “Te hülye vagy. Te nem tudod, mekkora értéket képvisel a Racing Portal. Lovas facebook oldala minden kislánynak van, de te ne akarj közéjük tartozni.”  Ez helyre tett és nem volt kérdés többé.

Holnap folytatjuk!

süti beállítások módosítása