Jim Crowley, a bajnok

Szembement az árral, eldobta neveltetését, megtalálta a megfelelő embert a háttérbe és elért oda, ahova korábban senki sem gondolta volna, hogy eljuthat. Ismerjük meg Jim Crowley-t, Anglia idei bajnok zsokéját! (A cikk exkluzív interjút tartalmaz!

Jim Crowley koronázása gyerekei és Nick Skelton, olimpiai díjugrató körében. Fotó: The Telegraph

Jim Crowley 1978-ban Ascot királyi gyepe közelében született, és 38 évvel később ott is vésték be nevét a történelemkönyvekbe. Versenylótréner szülei révén lovasnak nevelték fiukat, de nem galoppzsokénak: Jim akadálylovaglásban és díjugratásban szerezte első tapasztalatait. Bár korán belekóstolt a síkversenyzés világába, karrierjét mégis az akadályokkal teli pályán kezdte. A csúcsot azonban nem érte itt el: egyetlen egyszer indult a Grand National-en 2001-ben, mikor Art Prince nevű lova már az első akadályon felbukott, kiszállva ezzel a versenyből. Az ugróműfajt évről évre uraló Tony McCoy oly elérhetetlennek tűnt Crowley számára, hogy 300 győztes lovaglással a háta mögött otthagyta az akadálylovaglást és áttért a síkfutamok telivéreinek nyergébe – megkezdve ezzel egy hosszú, küzdelmes utat

Így érkezett meg 2006-ban sógornője, Amanda Perrett istállójába, majd haladt tovább, mígnem 10 évvel később ért be karrierje első, nagy gyümölcse: a bajnoki cím egy csipetnyi rekorddöntéssel. Mi volt sikerének a titka? A kérdés azonban itt inkább ki:

Az ügynök a zsoké mögött. 
 
Tony Hild. Fotó: The Guardian 

Jim Crowely története ugyanis nem egyszereplős: ez Tony Hild menedzsernek is épp annyira sikersztori. A különbség azonban csak az, hogy Hild-nek ez nem az első. Olyanokat segített bajnoki címhez, mint Ryan Moore és Richard Hughes, kik az elmúlt évtizedben mindketten háromszor emelhették magasba a trófeát. Miután Hughes 2015-ben szögre akasztotta a csizmát, Hild folyton-folyvást kapta a hívásokat lelkes zsokéktól, kik mindenáron esélyt szerettek volna, hogy berobbanhassanak a galopp nagyiparába. Hal tehát volt bőven a tengerben, Hild-nek már csak el kellett döntenie, melyiket fogja ki.

A szerencsés a horgon Crowley lett: “Jim felhívott, és megkérdezte, bevenném-e Hughes helyére. Mondtam, hogy gondolkozom még rajta, mert több zsoké is pályázik a helyre. Megkérdeztem, mi a terve? – mire ő azt válaszolta, hogy sose volt még az első ötben. Azt mondtam neki, ha nem akar nyerni, ne is jöjjön hozzám. De ő erre: ó, dehogy, én megakarom nyerni.”

Hild okét mondott, de figyelmeztette, hogy ne is gondoljon a bajnoki címre a Glorious Goodwood utáni napig. Crowely ezt nem értette, de Hild elmagyarázta neki, hogy ha folyamatosan követné a lovasai eredményeit, begolyózna, és csak a goodwoodi szereplések után lehet látni, kiből válhat még bajnok.

A fesztivált követően Crowley 17 nyertessel volt lemaradva az első helyezettől: Silvestre de Sousa-tól.

“Csak egy éve volt nálam, de már egy hónap után tudtam, hogy ha valaha lesz egy kis esélye is megnyerni a címet, ő megszerzi” – emlékezett vissza Tony Hild. “Mikor megláttam, hogy 17-tel van lemaradva, belefogtam. Minden tisztelet Silvestre-nek: olyan, mint egy bokszoló, mikor már kiakarod ütni, megint feláll.”

Júliusban pedig fel is jött Crowley, augusztusban átvette a vezetést és szeptemberben messze elköszönt a többi zsokétól. 46 győzelemmel az első őszi hónapban egy hosszú éve óra fennálló rekordot tett semmissé és ült a trónra – ahol valószínűleg még sokáig foglal helyet. A kemény munka, kitartás és szerencse nem csak egy kupát hozott magával: kinyitotta az ajtót a felsőbb osztályba. Nem kell sokat várnunk, és már a világ legjobb lovainak hátán fog ülni Gr1-es versenyek sorozatában. Üdvözöljük az elitben!

Madame Chiang hátán a 2015-ös Fillies & Mares-ben (Gr1). Fotó: British Champion Series

Nagy örömünkre, Lenge Dóra segítségével az újdonsült bajnok exkluzív interjút adott a Racing Portalnak. 

Jim! Szeretettel gratulálunk Magyarországról Önnek a bajnoki címhez.

RP: Miért váltott anno az ugró szakágból a sík műfajra? 
JC: Köszönöm. Egyszer csak több lovaglást kaptam síkra, mint ugrásra, és könnyebben is ment hozni az előírt súlyt, mint azt előre gondoltam.

RP: Csodálatos, fantasztikus szeptemberi hónapja hozta meg gyakorlatilag az Ön számára a bajnoki címet, de utána sem lassított. Hogy élte ezt meg, hogy rekordokat átírva 46 győztest lovagolt szeptemberben?
JC: Bámulatos hónap volt, egy ponton azt hittem meglesz az 50 győztes is. Hogy én vagy akárki más egy újra megcsinálhassa, azt bizonytalannak hiszem, hiszen oly sok ideje fennállt már. Jó érzés volt újraírni a rekordot, ami olyanok óta állt, mint Fred Archer vagy Sir Gordon Richards.
 
RP: A tavalyi bajnok Silvestre de Sousa igazán sportszerűen és elismeréssel beszélt Önről (azt mondta: alig várom, hogy megszoríthassam a kezét). Valóban ilyen baráti a kapcsolat (a versengésen túl) a zsokék (vagy Önök) között?
JC: Igen, Silvestre-vel én mindig nagyon jól kijöttem. Kiváló zsokénak tartom. Hatalmas nyerni akarása van. Ellene lovagolni elengedhetetlenné tette, hogy javítsak a játékomon.

RPAz Ön székhelye Pulborough-ban van. Tudja, hogy sógornőjénél, Amanda Perrett-nél lábadozott és készült ascoti versenyeire, a magyar csodaló, Overdose? Talán találkozott is vele?

JC: Igen, emlékszem rá, hogy itt volt. Még lovagoltam is ellene abban a Prix de l’Abbey-ban, mely gyakorlatilag nem létezik a hibás start miatt. Az egyik leggyorsabb ló volt, akit valaha láttam.

RP: Jim! A világ egyik legjelentősebb futtatója „igazolta le” Önt. A hatalmas megtiszteltetés mellett mennyire fog megváltozni az élete? Gondolok itt arra, hogy pl. csak a téli szezonra kell Dubaiba költöznie vagy az év hátralévő részében is.

JC: Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkért Sheikh Hamdan. Nagyon várom már ezt az újfajta kihívást és persze, hogy egy jobb lovakat lovagolhassak. És igen, Dubaiban fogom tölteni a telet, amit már szintén alig várok.

RP: 38 évesen érte el első angol bajnoki címét. Mondhatjuk, hogy mostanra ért be igazán, vagy kellett Ön mögé egy olyan erős háttér, amit pl. Ralph Beckett istállója biztosított korábban?
JC: Nem hiszem, hogy valaha is jobban lovagoltam volna, mint az elmúlt szezonban, és általában a zsokék nem érik el a csúcsot a késő 30-as, 40-es éveikig. Eszméletlen ügynököm volt és rengeteg támogatást kaptam kisebb-nagyobb trénerektől az egész szezonban.

RP: Kinek tartozik legnagyobb köszönettel ezért (hogy ide jutott) és melyik volt a legemlékezetesebb győzelme?
JC: Természetesen az ügynököm, Tony Hild óriási szerepet játszott, és mivel többségben Newmarket-ben lovagoltam, így Hugo Palmer és a lovai is. A legemlékezetesebb eredményem pedig az egész hónap, mialatt megdöntöttem a győztes lovaglások rekordját.

RP: Nagyon köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt és szeretettel gratulálunk, valamint kellemes ünnepeket kívánunk a Racing Portal minden olvasója nevében.
JC: Én is köszönöm a megkeresést és üdvözlöm a Racing Portal olvasóit.

***

Record-breaker Jim Crowley getting on the top of his game at the age of 38. Photo: Thoroughbred News

From a 66-1 chance to take the crown, Jim Crowley became an undisputed leader of the British jockeys by the middle of the season. Switching to Flat after 300 winners on the jumps and one single apperance on the stage of Grand National, he had spent 10 years to get to the top. And yet he made it: he was choosen by the one and only Tony Hild who helped living legends like Ryan Moore and Richard Hughes to get the title they deserved.

The day after Glorious Goodwood last year’s champion Silvestre de Sousa was ahead of the eventual winner by 17 victories. Hild said:  “I said to Jim, ‘how would you like to be champion jockey’ and he said I was mad. Jim said he’d catch him and I said I will, so he said ‘go for it’.”

“He’s only been with me a year, but I knew after about a month if he had a chance of winning the title, he’d do it. Credit to Silvestre. He’s like a boxer who when you try to knock him down, he comes back up again.” 

But even de Sousa couldn’t come back from this: Crowley hit the front on August and said goodbye in September winning the record-breaking 46 races that stood untouched since the time of Fred Archer and Sir Gordon Richards. This magnificent season did not win him just a cup: it opened the door to a whole new world. Soon he will be sitting on top of the world’s greatest thoroughbreds as a participant of the biggest races. Next year won’t be the race of the numbers but the race to conquer the world.

For our greatest pleasure and with the help of Dora Lenge, the new champion gave an exclusive interview for Racing Portal.

Dear Jim,

First of all, from Hungary we would like to congratulate you to became champion jockey!

 

RP: What made you get back from the jump to the flat races?
JC: Thank You. I found myself getting more rides on the flat to jumps and I found it easier than I thought to make the weights.

RP: Your fantastic September got you the title, but you didn’t slow down even after that! How do you feel about changing all records with 46 winner in a month?

JC: It was an amazing month and at one point I thought I was going to ride 50 winners. Whether I or anyone else will ever do it again, I don’t know as it had stood for so long. It was nice to get the record as it had stood since Fred Archer and Sir Gordon Richards.

RP: The last years champion, Silvestre De Sousa, talked about you very highly. Truly you two or generally jockeys are get on so well? 
JC: Yes, I have always got on very well with Silvestre. I think he is an excellent jockey. He has a huge will to win. Riding against him certainly made me raise my game.

RP: You are based in Pulborough. Do you know by your sister in law, Amanda Perett, been in training and rehabilitated the very famous Hungarian racehorse, Overdose? You may even meet him?
JC: Yes, I remember him being here. I even rode against him in the Prix de l’Abbaye in the race that never was due to a false start. He was one of the fastest horses I have seen.

RP: Jim! One of the most significant owner in the word requested you to join his team. How do you feel about it and how much do you think it’s going to change your life? Will you spend your winters in Dubai? 
 
JC: It’s a great honour to be asked by His Highness Sheikh Hamdan. I am very much looking forward to the challenge, and also riding a better class of horse. I also will be spending my winter in Dubai, which I am looking forward to.

RP: At the age of 38 you got your first champion jockey title. Do you think you come into your personal best now, or the strong support behind you the reason for that?
JC: I don’t think I have ever ridden better than I did last season and in general jockeys don’t really peak until their later 30’s 40’s. I had a terrific agent and lots of support from trainers big and small throughout the season.

RP: Who helped you the most to achieve the great results and to get the title? Which was your most memorable victory for you?
JC: Obviously my agent, Tony Hind paid a huge part and also I was riding the majority of Newmarket trainer Hugo Palmer’s horses. My most memorable achievement was breaking the record for the most winners in a month.

RP: Thank you very much to answer our questions and again a massive congratulations and happy Holidays for you from all the readers of the Hungarian Racing Portal!
JC: Thank you for having me and I greet all the readers of the Hungarian Racing Portal.
skysports-jim-crowley-champion-jockey-ascot_3809109.jpg
A koronázás - kép: SkySports

Lenge Dóra – Jim Crowley – 2016. december – Minden Jog Fenntartva ©

süti beállítások módosítása