Jozef Rosival - 2010. december

Azt hiszem a Racing Portal történetében még nem fordult elő az, hogy egy idényen belül valakit kétszer is megszólaltassunk. Overdose azonban még mindig olyan szinten az Önök kedvence, hogy a BB-i hetedik helyezés ide vagy oda, nálunk is többen érdeklődnek róla, mint az összes többi lóról együttvéve.
p1010283.jpg

 

Jozef Rosival lett így a Racing Portal első és utolsó interjúalanya 2010-ben. Az interjút pedig azért nem az Overdose Online-on jelentetjük meg, mert csak részben esik szó az ALAGI RAKÉTÁRÓL. Persze egészen nagy részben.

RP: Drága Dodikám! Te voltál a Racing Portal első interjúalanya 2010-ben és az utolsó is ezzel a beszélgetéssel. A beszélgetést úgy építettem fel, hogy csak az interjú második felében beszéljünk Overdose-ról ha lehet.
JR: Rendben.

RP: Amikor a Kincsem Parkban, áprilisban beszélgettünk, még nem tudtad mi vár rád, hiszen Szlovákiában mindent feladtál, hogy barátodnak segíts és lovai trénere légy. Hogy telt ez az esztendő számodra?
JR: Átvettem a Mikóczy istálló öreg lovait, amiket a Ribárszki Sanyi itt hagyott. Ezekkel nehéz volt jobb eredményeket elérni. Vártam a fiatalok bemutatkozását, és Alfkona első győzelme bizonyította is, hogy lehetünk eredményesek, de nem a régi állománnyal.

RP: Akkor szaladjunk végig az éven és tartsunk egy évértékelőt. 21 lóval kezdted meg a munkát, de nem mondhatnám, hogy nagyon sikeres (Kincsem parki) szezonod volt. Áprilisban aratsz egy győzelmet (Sky The Nonsense), de május, június és július folyamán egyet sem. Mi volt az oka a gyenge évkezdésnek, sőt a gyenge egész éves idénynek, hiszen összesen hat győzelem került a neved mellé 2010-ben idehaza?
JR: Az imént válaszoltam erre. A 21 lóból 14 volt kétéves, amelyek május végén, júniusban kezdtek futni. A hét öreg lóval nem tudtunk jó eredményt elérni. Közülük talán csak Father’s Dream emelhető ki, aki majd mindig pénzért futott. Sky The Nonsense több győzelmet is arathatott volna, de ő viszont nem akart beállni a startgépbe.

RP: Júniusban viszont Alfkona megnyerte élete első versenyét. Akkor gondoltad, hogy ilyen sikeres szezont zár majd a kis kanca?
JR: Igen. Ahogy elkezdtünk vele dolgozni, teljesen más volt, mint a többiek. Munkában kitűnt a többi közül. Azt hogy megnyeri az első versenyét azt nem gondoltam volna, csak reméltem. A második és a harmadik nagyon boldoggá tett.

RP: Fájóak számodra még a Milánóban történtek?
JR: … hát igen. Fájdalmas volt, de oly sokat írtak már erről. Itt egy nagy probléma volt: Alfkona nem ment be a boxba. Az hogy a milánói bevezetők nem segítettek ez egy más dolog, de a lónak magától is be kell mennie a startgépbe. Én nem szeretnék már erről beszélni.

RP: Láthatjuk-e Budapesten 2011-ben Alfkonát, vagy nemzetközi feladatok várnak rá?
JR: Azt tervezem, hogy szeretnék találni neki egy 1400 méteres felhozó versenyt, és aztán megpróbálnánk őt a Hazafi Díjban. A nemzetközi futásait az határozza meg, hogy miként szerepel majd a Hazafi Díjban.

RP: A Szlovák Derbynapon 3 győzelmet arattál, hiszen Overdose és Alfkona mellett Ideo is győzött. Overdose-t kivéve a képletből, hogyan emlékszel vissza arra a napra?
JR: Ez nekem az életemben egy nagy napom volt. Kár hogy a negyedik lovam nem nyert, hiszen Father’s Dream orrhosszal második lett. A nap nagy boldogságot okozott nekem, hogy magyar színekben Jozef Rosival ilyen eredményes napot zárt.

RP: A trenírozásod alatt áll Thats’s Me aki szép győzelmet aratott Ebreichsdorfban, de elindult egy olyan versenyben, Brémában, ahol előre lehetett tudni semmi esélye. A tulajdonosok erőltették ezt?
JR: Nem mondhatnám, hogy a tulajdonosok erőltették ezt. Megbeszélést tartottunk. Hogy Brémában ilyen rosszul futott, ennek elsődleges oka az volt, hogy éppen sárlott a kanca, és talán a felkészülésében is volt egy kis probléma.

RP: Október 23-án, a nemzeti ünnepünkön duplázol. Két kétévesed (Jollity és Overpace) is elsőként a célban.  Bennük milyen potenciált látsz a jövőre nézve?
JR: Jollity kicsit csalódottá tett Pozsonyban, mert ott jobb szereplést vártam tőle. Budapesten azonban tényleg jól futott az általad említett versenyben. Overpace talán jobb lehetett volna, mint Alfkona, de az ő pályafutását már kétévesen egy nagyon komoly sérülés hátráltatta. Most az őszre azonban beérett és kezdi utolérni magát. A jövőre előre pillantva, mivel Jollity Jape ivadék, így nagyon várom majd, hogy mi mutat 2000 méteren. Overpace-re ugyanez igaz. Ő most teljesen egészséges és remélem, jövőre futhat a derbyben is, de ez még nagyon messze van.

RP: Az idény elejei interjúban azt mondtad, Holdfény lehet a legjobb lovad, akit én bevallom őszintén már örökre eltiltottam volna a versenyzéstől. Kiben látsz most olyan potenciált, hogy 2011-ben az istállód húzólova lehet.
JR: Előbb Holdfényről. Én mindig azt mondom ő egy igen jó ló. Kár, hogy kap valami klausztrofóbiát abban a szűk boxban. Azért dolgoztunk vele, hogy tudjon menni gáton és akadályon. Én bízom benne, hogy 2011-ben ő lesz Magyarországon az ugró szakág legjobb lova. Ki lehet a zászlóvivőnk? A sok mostani kétéves valamelyikét várom oda. Lehet Alfkona, Overpace, Denpasar is. Hiszem, hogy Astyan is jobb lesz, de ahogy mondtam Jollity hosszútávú futásait is nagyon várjuk, és ne felejtsük ki a felsorolásból Los Gonoszt sem.

RP: Azt tudom, hogy rengeteg ló került hozzád, és 2011-ben talán a lovak darabszámát tekintve a második legfoglalkoztatottabb tréner leszel. Pontosan hány tulajdonos tisztel meg a bizalmával és hány ló felkészülését irányítod?
JR:  Hét tulajdonos lovai állnak nálam, és 49 lóval kezdem meg az új évet.

RP: Mesélj valamit az ígéretes új lovakról. Akár amelyik származás, akár amelyik küllem után kiemelkedik a többiek közül?
JR: A Gyolai család vett idősebb lovakat Angliában olyan pedigrékkel, mint pl. Rock of Gibraltar. Kíváncsian várom ezek, hogy fognak futni.  Több kétéves érkezett szintén Newmarketből. Itt is találunk olyan apákat, mint pl. Manduro, Dalakahani vagy éppen Dr Fong. Az ő szereplésükre is nagyon kíváncsi vagyok, mert igen szépek és igen jól járnak. Velük azonban 6-7 hónapig dolgoznunk kell, míg a versenypályán láthatja őket a közönség.

RP: …és akkor innen Overdose-ról. A legfontosabb kérdés hogy van most az ország kedvence?
JR: Nagyon jól érzi magát. Tele van energiával, bár igazán csak ügetni tud, mert Alagon is minden le van fagyva. A lába állatorvosilag is és a kovács szempontjából is remekül van. Most már a patkolás után is tisztán jár, ami eddig nem volt elmondható. Korábban 2-3 napig, ha nem is volt sánta, de a mozgásán lehetett látni, hogy nem az igazi. Most semmi baja.

RP: Amennyiben nem hátráltatja sérülés a munkátokat, érzésed szerint Overdose visszatérhet még a nemzetközi Group 1-es szintre?
JR: Ez igen nehéz, mert mindenki tudja milyen komoly betegségen esett át. Majd a szervezete megmutatja, meddig érhet fel. A Zolival beszéltünk, hogy a tervek megvannak, de sietnünk nem szabad. Majd ő maga megmutatja, hová és mikor térhet vissza. Vannak tervek, de én úgy gondolom a régióban Overdose-nak nem lesz ellenfele 2011-ben sem. Hogy feljebb jut-e ez majd kiderül. Én mindenképp Magyarországon és a környező országokban futtatnám először, és a többit majd meglátjuk. Talán ezután következhet Olaszország, de ez még nagyon messze van. Mindenképpen úgy szeretném versenyeztetni, hogy az Overdose név továbbra is fényesen csillogjon.

RP: Július 18-án, Dózi visszatérésekor együtt voltunk Pozsonyban. Nem is kerestem a társaságodat, de nem te voltál éppen a nyugalom szobra. Mit éreztél a visszatérő verseny előtti pillanatokban?
JR: Nehéz napom volt, hiszen sok indulóm volt aznap, ahogyan erről már esett szó. Találgattunk, beszélgettünk, hogy mivel lehet azt kiküszöbölni, hogy Overdose ne tépje le a patkóját verseny közben, de ez nem sikerült, ahogy tudjuk.

RP: ..és a verseny után mit éreztél? Megkönnyebbülést?
JR: Igen. Megkönnyebbülést, hogy Overdose megmutatta, hogy nem szabad leírni őt, annak ellenére, hogy nem nyert 10 hosszal.

RP: Augusztus tizenötödike sajnos nem lett olyan népünnepély, mint a tavaly áprilisi nap, de azért legalább 4-5000 ember jött ki Overdose-t megnézni. Te hogyan értékelted azt a versenyét?
JR: Magasabbra értékeltem, mint a pozsonyit, hiszen a szlovákiai versenye csak a felkészülést szolgálta, a budapesti ezzel ellentétben már inkább egy felmérő volt. Nagyon boldog voltam, hogy Overdose 10 hosszas győzelmet aratott a magyar közönség előtt.

dozi-5.jpg

Overdose életében először nem elsőként haladt át a célon

RP: Magánbeszélgetéseink alkalmával te többször elmondtad: Véleményed szerint Overdose nem áll készen a Goldene Peitschére. Sajnos igazad is lett. Az emberek szeretetét azonban nem vesztette el, sőt sokan utána kedvelték meg igazán. Számodra nyomasztó ez az érzés, hogy Overdose a Te neved alatt kapott ki, vagy te nem foglalkozol ezzel?
JR: Persze, hogy nyomasztó. Ha akkor demokratikusabb döntés születik, Overdose még ma is veretlen, mert nem futott volna a Goldene Peitsche-ben. Nem akarok már ezzel foglalkozni, hogy ki volt a hibás, de az nem szerencsés, hogy Overdose futott 6 hét alatt háromszor.

RP: 2011-ben nem fog idegenkedni a startgéptől Overdose?
JR: Remélem, hogy nem, mert az istálló mellé startgépet építtetek, így nem csak Overdose, hanem minden lovam, azon keresztül megy majd munkába, minden egyes nap. Az idei évben négy lovam is volt, akinek gondjai voltak ezzel, így ezen változtatnunk kell.

RP: Tudom korai ez még, de már érintettük ma a témát, így feltehető a kérdés: láthatják még a magyar nézők Budapesten vagy a környékben Overdose-t, azaz itt a környékben tervezitek a felkészítő versenyeit?
JR: Igen, de ez előbb már esett erről szó. Itthon vagy Szlovákiában kezdenénk a szezont áprilisban. …vagy talán egy olaszországi Listeddel.

RP: Soumillon nagyszámú magyarországi rajongójának mit mondhatunk? Továbbra is ő nevezhető Dózi lovasának?
JR: Ezt hagyom a Zolira (Mikóczy – a szerk). Soumillon semmi hibát nem csinált. Mikor Milánóban futott volna Overdose, Alfkonát mi csak miatta írattuk be a versenybe. Akkor mi meg voltunk állapodva a Dettorival. Mivel Overdose nem indult, így Alfkona tulajdonosa lemondott, az önként felajánlkozó Dettori szolgálatairól. Majd a Zoli ezt eldönti, de már Dettori is a képben van. Annyit tennék hozzá, hogy olvastuk, visszatér a nyeregbe Andreas Suborics, aki szerintem nagyon jól együttműködött Overdose-al.

RP: Köszönjük az interjút és sokkal sikeresebb szezont, és boldog ünnepeket kívánunk.
JR: Köszönjük szépen.

Sereg András kérdéseit Jozef Rosivalnak szegezte Horpácsi Emília.

süti beállítások módosítása